Wat je als ondernemer wilt weten over WAN-optimalisatie

15 juni 2021 12:02

Wat je als ondernemer wilt weten over WAN-optimalisatie

Zelfs wanneer je als ondernemer een internetaansluiting met een hoge bandbreedte hebt, dan nog kunnen kritische processen in gevaar komen. Als je namelijk grote hoeveelheden data tegelijk door je aansluiting pompt, kan er alsnog vertraging in de keten ontstaan. Maar het ene proces heeft meer prioriteit dan het andere, dus is het zaak om daarin enige sturing aan te brengen. Dat wordt WAN-optimalisatie genoemd en zorgt ervoor dat je altijd de gewenste bandbreedte beschikbaar houdt om de belangrijkste overdrachten probleemloos te kunnen laten verlopen.

Wat is een WAN precies?

Voordat we duiken in het proces van WAN-optimalisatie, is het belangrijk om eerst toe te lichten wat een WAN precies is. De letters staan voor Wide Area Network en dat zegt eigenlijk al heel goed wat het is. Vrijwel ieder bedrijf heeft wel een soort lokaal netwerk(je) aangelegd. Denk maar eens aan twee werkplekken, die via een modem verbonden zijn met het internet, maar ook met elkaar. Misschien hangt er nog een opslagmedium in dat netwerk of een printer of scanner. Heeft een bedrijf twee vestigingen, dan zijn er twee lokale netwerken, die je graag als eenheid wilt laten samenwerken. Zoiets is heel goed mogelijk door ze aan elkaar te koppelen via een virtuele infrastructuur. Je brengt ze via een versleutelde verbinding bijeen en vervolgens kunnen alle medewerkers van het bedrijf in dezelfde netwerkomgeving aan de slag gaan.

Het optimaliseren

Zelfs wanneer je een internetaansluiting met een zeer hoge brandbreedte hebt, zoals je met zakelijk glasvezel heel eenvoudig kunt realiseren, kan het zijn dat geautomatiseerde processen niet geheel vlekkeloos verlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stagneren van de communicatie tijdens het verzenden van gegevens naar een clouddienst voor het maken van een back-up. Dergelijke processen nemen veel bandbreedte in beslag en als je daar geen limiet aan stelt, zullen andere toepassingen in een soort wachtrij terecht komen. Sommige zaken dulden echter geen uitstel en hebben altijd direct een bepaalde bandbreedte nodig. Met WAN-optimalisatie kun je prioriteren, maar er zijn meer voordelen. Je kunt bijvoorbeeld niet-noodzakelijk internetverkeer blokkeren en door middel van datacaching veel geraadpleegde gegevens sneller beschikbaar maken.

Voordeel

Het grote voordeel van een WAN in je bedrijf is dat alle vestigingen op dezelfde snelle manier toegang hebben tot het eigen bedrijfsnetwerk en dat je vanuit dat netwerk via een centrale, beveiligde poort het internet op gaat. Dat is efficiënter en biedt zekerheid.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.