Wat is het verschil tussen een privé en zakelijke autoverzekering?

21 februari 2020 09:01

Wat is het verschil tussen een privé en zakelijke autoverzekering?

Als je ondernemer bent, niet least, maar wel een auto hebt; kun je je auto op twee manieren verzekeren. Je kunt de auto zakelijk verzekeren, maar ook een privé autoverzekering is (soms) een optie. Wat zijn nu precies de verschillen en wat is belangrijk om te weten? In dit artikel vertellen we, samen met Independer, nader naar het vraagstuk wat de de verschillen zijn tussen een zakelijke en privé autoverzekering.

Aard van het gebruik

Om direct met de deur in huis te vallen: een zakelijke auto (die als zakelijk geregistreerd staat) privé verzekeren is normaal gesproken niet mogelijk. Bij het afsluiten van een autoverzekering is daarom altijd het advies om transparant te zijn over het gebruik.

Op het moment dat je -als ondernemer- een autoverzekering af wilt sluiten, zal de verzekeraar willen weten waarvoor je de auto gebruikt. Door dit in beeld te krijgen, kan de verzekeraar namelijk (beter) inschatten hoe hoog het risico op schade is. De aard van het gebruik van de auto is hierbij erg belangrijk; want gebruik je de auto privé of zakelijk?

Wat is zakelijk gebruik?

Onder zakelijk gebruik van een auto vallen in de regel ritten die gemaakt worden voor klantbezoek en ritten van of naar je/het bedrijf. Ook zijn er aanvullende situaties waarin het gebruik zakelijk is. Gebruik je de auto bijvoorbeeld als taxi of lesauto? Dan valt dit onder zakelijk gebruik. Ook koeriersdiensten, betaald personenvervoer en/of goederenvervoer vallen onder zakelijk gebruik van een auto. Heb je bijvoorbeeld een bestelauto, dan valt dit onder zakelijk gebruik.

Voor zakelijk gebruik kun je een zakelijke autoverzekering aanvragen. Omdat het risico op schade - onder zakelijk gebruik- sterker aanwezig is, zijn zakelijke verzekeringen normaal gesproken duurder. Let op: wanneer je de auto zakelijk verzekerd hebt, ben je automatisch meeverzekerd voor privégebruik van de auto.

Privégebruik

Ben je (parttime) ondernemer en gebruik je je auto (die op jouw eigen naam staat geregistreerd) vooral om naar je werk te rijden (woon-werkverkeer)? Dan valt dit onder privégebruik van de auto. Als je dan een enkele keer zakelijk gebruik maakt van de auto, dan kun je dit aangeven bij de aanvraag van een autoverzekering. Hoogstwaarschijnlijk zal jouw situatie dan beoordeeld worden als ‘privé situatie’, waarbij je een privé autoverzekering kunt afsluiten. Deze is doorgaans goedkoper dan een zakelijke verzekering.

Tip: bij Independer kun je zowel een privé als zakelijke autoverzekering vergelijken. Net als bij een particuliere autoverzekering kun je bij een zakelijke verzekering verschillende dekkingsvormen kiezen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.