Waarvoor worden kunststof pallets gebruikt?

18 januari 2022 14:38

Waarvoor worden kunststof pallets gebruikt?

Pallets zijn een van de meest gewaardeerde hulpmiddelen in de transportwereld. Houten pallets zijn het meest gebruikte type pallet, maar ook kunststof pallets worden steeds populairder. Kunststof pallets worden in veel verschillende toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld in de luchtvaart- en levensmiddelenindustrie. Kunststof pallets gaan over het algemeen lang mee en zijn bovendien gemakkelijk schoon te maken. In dit artikel leggen wij uit in welke situaties kunststof pallets worden verkozen boven de houten variant.

Het vervoer van chemische goederen

Kunststof pallets worden vaak gebruikt in de chemische industrie omdat ze in elke vorm kunnen worden verwerkt. Indien bijvoorbeeld een vat chemicaliën moet worden vervoerd, kan voor dat vat een kunststof pallet worden gemaakt. Dit biedt een betere garantie voor de veiligheid van het vervoer van gevaarlijke chemische stoffen. Bovendien kunnen de kunststof palletten gemakkelijk worden schoongemaakt in het onwaarschijnlijke geval van een gemorste vloeistof. Op deze manier kunnen kunststof pallets vele malen worden hergebruikt zonder problemen op te leveren in het chemisch transport.

Voedselverwerkende industrie

Kunststof pallets worden veel gebruikt in de levensmiddelenindustrie omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn, waardoor ze de meest hygiënische keuze zijn voor een verscheidenheid aan voedselverwerkingssituaties. Kunststof pallets hebben namelijk geen last van de absorptie van vocht, chemicaliën en andere stoffen. Hierdoor blijft de kwaliteit van het voedsel tijdens het vervoer optimaal. Houten pallets die vervuild raken trekken daarentegen bacteriën en ongedierte aan, wat voor gezondheidsproblemen kan leiden doordat de kans op aantasting van de voedingsmiddelen wordt verhoogd.

Internationale verzendingen

Kunststof pallets zijn de ideale oplossing voor het verzenden van goederen over de grens. Voor lange afstanden is het vaak nodig dat de te verzenden goederen een warmtebehandeling krijgen om ziekten en plagen te voorkomen. In dit geval zijn plastic pallets geschikter dan houten pallets, omdat houten pallets gewoonlijk eerst met methylbromide moeten worden gedesinfecteerd. Kunststof pallets worden normaliter volgens deze norm vervaardigd. Bovendien hoeven plastic pallets niet met chemicaliën te worden behandeld omdat ze praktisch insectenvrij zijn.

Luchtvracht

Luchtvaartmaatschappijen zijn een van de grootste afnemers van plastic pallets. En dat is niet voor niets, want kunststof pallets zijn namelijk stukken lichter dan de houten variant, en daardoor geschikter voor vervoer door de lucht. Met plastic pallets kan er maar liefst tot 25% gewicht worden bespaard in vergelijking met houten pallets! Bovendien zijn kunststof palletten gemakkelijk te stapelen en nemen ze dus weinig plaats in. Dit maakt ze uitermate geschikt voor de luchtvracht, waarbij elke gewichtsbesparing telt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.