Waarop moet ik letten bij het kopen van een schaftwagen?

21 november 2022 09:48

Waarop moet ik letten bij het kopen van een schaftwagen?

Schaftwagens zijn een welbekend fenomeen op bouwplaatsen. Deze tijdelijke, verplaatsbare units vormen hét rustpunt voor bouwpersoneel. Zoals ‘schaften’ al aangeeft wordt er natuurlijk gegeten. De schaftwagen anno nu biedt echter meer dan een relaxte lunch- en rustplek en is in vele soorten en maten verkrijgbaar. 

Een mooi, verplaatsbaar onderkomen dat tegen een stootje kan en gunstig geprijsd is. Dat is toch wat je voor ogen hebt bij de aanschaf van een schaftwagen? Je bent daarmee een eind op weg, maar een schaftwagen kopen behelst meer. Je doet jezelf te kort door enkel op uiterlijk, hufterproof en prijs te focussen.

Wat zijn de verschillen tussen de diverse schaftwagens? 

Een schaftwagen kopen is geen sinecure. Je kunt al een schaftwagen kopen voor een habbekrats, maar is dat wel de meest verstandige investering? Een betrouwbare, service gerichte aanbieder, zoals Brouwer Nijkerk, biedt een ruime keus. Voor iedereen en voor elke portemonnee wat wils. Waaruit kun je kiezen? Een greep uit de opties: 

  • Formaat.  Je kunt al een schaftwagen kopen van net iets meer dan 3 meter lang en een kleine 2 meter breed. Maar één van 6 meter lang bij bijna 2,5 meter breed behoort ook tot de mogelijkheden.  De maat houdt onder meer verband met het aantal personen waarvoor deze geschikt is. Zo is de kleinst vermelde maat geschikt voor 6 personen en kan de schaftkeet van 6 meter lang gemakkelijk 10 personen herbergen. 
  • Veiligheid. Van veiligheidsglas, rolluiken tot stormketting op de buitendeur. Of een inbraakwerende strip op de buitendeur, veiligheidsbeslag , kogelkoppelingsslot en discusslot; er zijn legio mogelijkheden. Een schaftwagen kopen die  hufterproof  hoge ogen gooit, is voor veel kopers een interessante aankoop.  
  • Duurzaamheid en onderhoud. Een schaftwagen volledig van hout is een optie. Maar is dat wel raadzaam? Liever toch een onderhoudsvrije schaftwagen met bijvoorbeeld een polyester wandsysteem en kunststofkozijnen? En voorzien van zonnepanelen en vloer- en andere isolatie uit duurzaamheidsoogpunt? 
  • Inrichting. Wordt de schaftwagen enkel voor de lunch gebruikt, volstaat wellicht een interieur met een paar stoelen. Of zoekt u meer? Banken, tafels, magazijnschappen, kapstok en aanrechtblok? Of een chemisch toilet?  
  • Reminrichting. Mechanisch of luchtgeremd? Waar gaat de voorkeur naar uit?  
  • Type verkeer. Op zich is het meest praktische een schaftwagen geschikt voor snelverkeer, want je kunt er overal mee naar toe rijden. Maar een schaftwagen die maximaal 25 km kan, behoort wel tot de mogelijkheden. Bedenk wel dat deze alleen door een tractor mag worden vervoerd. 
  • Kleur en uiterlijk. Waar de een kiest voor een onopvallende kleur, wil de ander juist een schaftwagen die in de picture staat. Of die overeenkomt met de bedrijfskleuren. Het beschikbare kleurenpalet is groot. Qua uiterlijk zijn er ook keuzemogelijkheden. Zo kan voor een rond of plat dak worden gekozen. Kwalitatief is er geen verschil. Slaat de balans door naar traditionele of naar moderne vormgeving?

Hoe maak ik de juiste keus bij de aanschaf van een schaftwagen?

Andere belangrijke factoren die een rol spelen bij het keuzeproces:

  1. Doel. Alleen een eetplaats of ook kantoor-, magazijn- en toiletruimte? Schaftwagens, ook wel bouwketen of zelfs pipowagens genoemd, doen tegenwoordig zelfs dienst als overnachtingsplek of als mobiele horeca op een evenement. 
  2. Hoeveel personen. Een bouwkeet is geschikt voor minimaal 6 personen, maar Brouwer Nijkerk levert ook schaftwagens tot maximaal 14 personen.
  3. Welk rijbewijs? Met rijbewijs B mag je enkel een schaftwagen tot 750 kg trekken. Met B+ en BE mag je hogere gewichten vervoeren
  4. Goedgekeurd voor op de snelweg?
  5. Flexibiliteit. Is enkel een standaard schaftwagen mogelijk of ook een eigen indeling?
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.