Waarom er in augustus al kerstpakketten besteld worden

16 augustus 2022 11:35

Waarom er in augustus al kerstpakketten besteld worden

Waarom werkgevers nu al kerstpakketten bestellen

Het is pas augustus, maar werkgevers zijn nu al druk bezig met kerstpakketten bestellen voor hun personeel. Hierin volgen zij het advies op van kerstpakketten leveranciers. De verhoogde productiekosten en benzinekosten, papierschaarste, personeelstekorten en berichten over een mogelijke piek in coronabesmettingen zorgen ervoor dat kerstpakketten groothandels in augustus al moeten nadenken over de uitdagingen waar zij in december waarschijnlijk mee te kampen krijgen. Wij spraken drie medewerkers van kerstpakketten groothandels over hun ervaringen.

Hogere kosten voor kerstpakketten

Elk jaar kijken werknemers in Nederland en België verwachtingsvol uit naar de kerstpakketten die zij van hun werkgevers in ontvangst mogen nemen. Maar dit jaar is deze geliefde traditie meer dan ooit in gevaar. De economische crisis zorgt er namelijk voor dat de prijzen van kerstpakketten in 2022 enorm stijgen.

Luke van Kerstpakkettenidee.nl vertelt dat hij ondernemers en werkgevers nu al waarschuwt voor de prijsstijging van kerstpakketten. “Wij ondervinden nu al de gevolgen van de hogere energieprijzen, gestegen benzineprijzen en papierschaarste. Het produceren, verpakken en verzenden van kerstgeschenken wordt dit jaar helaas veel duurder dan voorgaande jaren. Daar adviseren wij onze klanten nu al over.”

Ook Neeltje van Kerstpakketten Expert moet haar klanten nu al soms teleurstellen: “Sommige ondernemers hebben al jaren hetzelfde vaste budget voor kerstpakketten. Natuurlijk stijgen de prijzen elk jaar, maar dit jaar zullen veel ondernemers met hun budget gewoonweg niet meer uitkomen. Wij snappen ook dat het voor veel bedrijven juist nu lastig is om het budget voor kerstpakketten te verhogen. Zij ervaren natuurlijk dezelfde financiële- en personeelsproblemen als wij.”

Het is voor veel werknemers dit jaar dus maar afwachten of zij een kerstpakket zullen ontvangen.

Komen de kerstpakketten op tijd aan?

Naast de hogere kosten, moeten de kerstpakketten groothandels ook nu al oplossingen ontwerpen voor de personeelstekorten in inpakcentrales en in het transport. Guusje van Kerstpakketten Pro vertelt dat zij haar klanten adviseert om zo vroeg mogelijk de kerstpakketten te bestellen. “Hoe eerder wij de order binnen hebben, hoe eerder wij de bestelling in gang kunnen zetten. Werkgevers die dit jaar tot oktober wachten met het bestellen van kerstpakketten, moeten wij misschien teleurstellen.”

Rond de kersttijd is het uiteraard elk jaar druk bij vervoerders. Maar door het personeelstekort zal het dit jaar waarschijnlijk onmogelijk zijn om alle kerstpakketten op tijd op kantoren te bezorgen. En het personeelstekort bij inpakcentrales kan ertoe leiden dat de kerstpakketten niet eens op tijd bij de bezorgers aankomen. Daarom adviseren haast alle kerstpakketten leveranciers hun klanten nu om  zo snel mogelijk de bestelling te plaatsen.

Corona gooit roet in het eten

Naast alle uitdagingen waar kerstpakketten leveranciers nu voor staan, zijn de eerste berichten over een mogelijke piek in coronabesmettingen aan het einde van het jaar nu al in de media verschenen. Vorig jaar betekende corona dat de kerstborrels niet door konden gaan en dat werknemers hun kerstpakketten slechts in beperkte mate op kantoor konden ophalen.

“Vorige kerst vonden ondernemers het belangrijk om hun personeel tijdens de pandemie een hart onder de riem te steken”, vertelt Guusje van Kerstpakketten Pro, “Daarom vonden zij het belangrijk om goedgevulde en originele kerstpakketten aan hun personeel te schenken. Maar dit jaar verwachten wij dat veel ondernemers niet in staat zullen zijn om het benodigde budget beschikbaar te stellen.”

Een corona piek zal het juist nog lastiger maken voor kerstpakketten leveranciers. “Vorig jaar moesten wij vliegensvlug een nieuw systeem creëren”, vertelt Luke van Kerstpakketten Idee, “Wij maakten het toen mogelijk om elk kerstpakket aan het huisadres van iedere werknemer te bezorgen. Maar door de personeelstekorten en prijsstijgingen van benzine, zal dat dit jaar niet reëel zijn.”

Hoe kun je dit jaar wel kerstpakketten bestellen?

Luke, Neeltje en Guusje geven ondernemers en werkgevers een aantal tips om dit jaar toch hun personeel te kunnen bedanken met een mooi kerstpakket:

Tip 1: Bestel je kerstpakketten op tijd. Wacht niet tot oktober om een bestelling te plaatsen.

Tip 2: Als je de opslagruimte hebt, is het tevens een goed idee om de cadeaupakketten al voor 15 december op kantoor te laten bezorgen. Zo weet je zeker dat je de kerstgeschenken tijdens de kerstborrel zal kunnen uitdelen.

Tip 3: Maak gebruik van de WKR-regeling. De werkkostenregeling (WKR) is een regeling die een belastingvoordeel aan werkgevers aanbiedt. Met de WKR-regeling kunnen ondernemers tot een bepaald bedrag belastingvrij vergoedingen, waaronder kerstpakketten, aan hun werknemers geven. Hierdoor zijn ondernemers een stuk goedkoper uit wanneer zij kerstpakketten bestellen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.