Waar kun je veilig digitaal beleggen?

5 oktober 2021 13:15

Waar kun je veilig digitaal beleggen?

Een paar jaar geleden was het begrip ‘digitale valuta’ nog vrijwel onbekend bij het grote publiek. Tegenwoordig gaat er geen dag voorbij of je hoort en ziet termen als blockchain en cryptocurrency voorbij komen op internet, radio, tv of in de krant. En als zelfs je buurman of collega spontaan over bitcoins begint, weet je dat dit fenomeen een grote vlucht heeft genomen. Je stelt je zelf misschien wel vragen als; is het handelen in digitale valuta ook voor mij interessant? En, waar kan ik informatie over digitale valuta het beste vandaan halen?

Wat zijn digitale valuta?

Elektronisch geld dat gebruik maakt van een zogenoemde blockchain. Dat is een openbare database waarin alle digitale transacties versleuteld worden opgeslagen. Dit gebeurt niet op een centraal punt, zoals bij ‘normale’ databases het geval is, maar op meerdere locaties. Op deze manier kan niemand de gedane transacties manipuleren.

Omdat zo’n blockchain niet op één plek wordt opgeslagen, maar verspreid over een groot netwerk van computers, kan dat een centrale bank overbodig maken. Hierdoor kunnen betalingen veel efficiënter en goedkoper verlopen dan die van reguliere valutatransacties. Als één van de computers in het netwerk wordt gehackt of de stroom valt uit, dan zijn er altijd nog de andere locaties die elk over hun eigen kopie van de database beschikken. Dat maakt het veiliger en betrouwbaarder dan systemen die werken met één centrale database.

Handelen in digitale valuta

Het aanschaffen en verhandelen van digitale valuta is dus erg populair geworden. De bekendste digitale munt is de bitcoin, die vaak in het nieuws is en enorm in waarde kan fluctueren. Dat handelen kan via een digitaal platform. Zorg wel dat je een betrouwbaar handelsplatform uitkiest, want handelen in digitale valuta is beslist niet zonder risico’s. Bitvavo is een Nederlands platform dat staat geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) en voldoet aan alle relevante wetgeving. Het Bitvavo platform werd gelanceerd in 2018, met als doel om de kloof tussen traditionele valuta en digitale activa te overbruggen. Het platform is daarom geschikt voor zowel beginnende als ervaren traders, die hier snel een persoonlijk account kunnen aanmaken. Door een gebruiksvriendelijke interface biedt het platform een toegankelijke ingang naar de wereld van digitale valuta.

Betrouwbaar

Er zijn inmiddels heel veel soorten digitale valuta op de markt. Bitvavo biedt meer dan 150 soorten digitale valuta zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum aan om te verhandelen en te bewaren. Die valuta kun je aanschaffen met euro’s via iDEAL of een andere betrouwbare betaalmethode. Het Bitvavo-platform biedt overigens ook een mobiele app aan.
De website verschaft veel informatie over de betekenis van veel gebruikte beleggerstermen als bied- en laadkoers, marktprijs, spread en al dan niet liquide markten. Er is ook een uitgebreide supportafdeling die op diverse manieren is te bereiken.
Kortom, een betrouwbaar handelsplatform uitkiezen is dus een eerste, goede stap voor wie wil gaan handelen in digitale valuta.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.