Volgens Jan Veuger zijn technologische innovaties cruciaal bij vastgoedmanagement

3 april 2024 09:57

Volgens Jan Veuger zijn technologische innovaties cruciaal bij vastgoedmanagement

Veel bedrijven en instellingen worstelen met het management van hun vastgoedportefeuille. Jan Veuger, eigenaar van Corporate Real Estate Management, staat alle soorten organisaties met raad en daad terzijde. Daarbij hanteert hij de visie dat vastgoed en urban facility management bij elkaar horen.

Echte vastgoedondernemer

Vastgoed en strategie vormt de rode draad in het cv van Jan Veuger. Waar sommige studenten een paar studies uitproberen alvorens ze hun plek gevonden hebben, was het bij Veuger meteen raak. Hij studeerde Maatschappelijk Vastgoed aan de TIAS School for Business and Society en studeerde af door het uit de kwaliteitszorg bekende INK-model aan te passen op de vastgoedsector. Dit model, dat hij het Vastgoed INK Balanced Model (VIB-model) noemde, hanteert hij nog steeds in zijn dagelijkse werk.

Na zijn afstuderen promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), waar hij de besturing van woningcorporaties onderzocht onder de titel Materieel Immaterieel: besturing van woningcorporaties in samenhang met maatschappelijke waarden. Ondertussen bleef hij werken aan zijn unieke visie op strategisch vastgoedmanagement.

Stenen

Jan Veuger werd weliswaar geboren in Hoogeveen, maar woont tegenwoordig in Sleen. Deze plaats ligt vlakbij Emmen én op slechts een paar minuten rijden van de Hunebedden. Waar de hunebedbouwers zich vooral richtten op de juiste manier stapelen van (zware) stenen, is hij van mening dat strategisch vastgoedmanagement niet alleen gaat om het bouwen en onderhouden van panden en een vastgoedportefeuille. Het gaat zelfs nog verder dan het afstemmen van het vastgoed op de huidige en toekomstige behoeftes van de bouwende (of hurende) organisaties.

Voor hem draait vastgoedstrategie en -management om een gebouwde omgeving die het wonen, leven en werken optimaal ondersteunen. Goed management van vastgoed, zo is zijn overtuiging, helpt om gemeenschappen te creëren. Die visie, die hij breed uitdraagt, trok de aandacht van verschillende partijen. Dit resulteerde in verschillende nevenfuncties als lid van de Raad van Commissarissen van woningcorporaties, zorginstellingen, onderwijs en wetenschappelijke redacties en comités. Hij accepteerde deze functies met graagte, omdat hij hiermee waarde kan toevoegen, maar tegelijkertijd ook bij andere organisaties in de keuken kon kijken, om daarmee zijn unieke visie op vastgoedmanagement verder te verfijnen.

Vastgoed en technologische ontwikkelingen

Toen hij in 2014 aan de EUR promoveerde, was zijn voornaamste interessegebied de besturing van woningcorporaties. Daar ontdekte hij hoe complex het kan zijn de wensen van bewoners, de eisen van gemeentes én de financiële randvoorwaarden met elkaar in overeenstemming te brengen. Traditioneel wordt de oplossing hiervoor gezocht in veel overleg. De oplossing van Jan Veuger is een stuk ambitieuzer.

Sinds die tijd is de wereld enorm veranderd. Maar in een relatief conservatieve wereld als het vastgoedmanagement sijpelden de nieuwste ontwikkelingen naar zijn mening niet voldoende snel door. Dus zet hij zich in 2017 enorm in om technologische innovaties toe te passen. Vooral de opkomst van AI, Blockchain en het Internet-of-Things (IoT) bieden kansen: “Het oplossen van stedelijke uitdagingen vanuit het perspectief van Facility Management vereist ook een samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden en implementatie van innovatieve oplossingen en technologieën zoals Blockchain, IoT en AI.”

Verbreding van zijn horizon

Hoe meer hij leest over de technologische ontwikkelingen, hoe enthousiaster hij erover wordt. Hij leest en bestudeert veel wat hij over de onderwerpen kan vinden, en vertaalt deze in een eindeloze stroom publicaties. Inmiddels heeft hij boeken geschreven over de toepassing van blockchain in de gezondheidszorg, de energietransitie en afvalverwerking. Nu werkt hij aan een paper over toezicht op AI in relatie tot vastgoed met de titel ‘Toezicht op algoritmen en artificiële intelligentie in relatie tot vastgoed’.

Veelzijdig visionair

Kortom: Jan Veuger heeft een scherp oog voor innovatie en een diepgewortelde overtuiging dat vastgoed meer is dan slechts stenen. In al zijn werk, of het nu draait om vastgoedmanagement of de toepassing van digitale technologie, zoekt hij naar manieren om innovatieve doorbraken te vertalen naar duurzame en maatschappelijk relevante toepassingen. Hiermee heeft hij zichzelf gevestigd als een pionier; binnen de vastgoedsector én daarbuiten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.