Weinig visie en samenhang in voorstellen ATAD 1

18 augustus 2017 09:08

Weinig visie en samenhang in voorstellen ATAD 1

Het Register Belastingadviseurs (RB) heeft begrip voor het invoeren van de regels van de Anti Tax Avoidance Directive (hierna: ATAD 1). Sylvester Schenk, directeur fiscale zaken van het RB: “Uiteraard zijn wij er, als beroepsorganisatie voor belastingadviseurs, voorstander van dat de mogelijkheden tot schadelijke belastingontwijking worden tegengegaan. We moeten er echter wel voor waken dat de harmonisatiedrang vanuit de EU er toe leidt dat Nederland straks onvoldoende concurrerend belastingbeleid kan voeren.”

Keuzes worden niet gemaakt

Adjay Pahladsingh van Bureau Vaktechniek van het RB: “Doordat Nederland momenteel een demissionair kabinet heeft, is het moeilijk om concrete keuzes te maken. Dat blijkt ook wel uit de huidige voorstellen. Omdat Nederland de nieuwe regels snel wil invoeren, lijkt het me echter juist goed om concrete keuzes te maken over de fiscale regels. Dit zorgt voor visie en lijn.”

Grotere herziening rente-aftrekbeperkingen

Pahladsingh: “Nederland moet nu de regels van ATAD 1 invoeren terwijl de invoering van ATAD 2 ook al in zicht is. Vanwege hun onderlinge samenhang lijkt het me verstandig om de regels gelijktijdig in te voeren. Dat scheelt tijd en is ook efficiënter. Nog beter is het als Nederland dan meteen kijkt naar het hele systeem van de rente-aftrekbeperkingen. We moeten namelijk voorkomen dat een onsamenhangende lappendeken van fiscale regels ontstaat / blijft bestaan door steeds een paar nieuwe regels in te voeren. Zo bezien kunnen verschillende van de huidige regels worden afgeschaft.”

Uniformiteit regelgeving

Pahladsingh: “Het valt ons ook op dat Nederland regelmatig vergelijkbare wettelijke bepalingen en begrippen niet hetzelfde invult. Zo geldt een van de voorgestelde maatregelen pas bij een belang van 50%, terwijl een van de huidige wettelijke bepalingen (over een beleggingsdeelneming) al geldt bij een 5%-belang. Meer samenhang en uniformiteit tussen de bepalingen in de wet kan zorgen voor eenvoud van regels. Dit is beter werkbaar voor de Belastingdienst, maar ook voor de praktijk.”

De volledige reactie van het Register Belastingadviseurs is te lezen op rb.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.