Verdien je wel genoeg? Doe de salarischeck

16 mei 2022 15:54

Verdien je wel genoeg? Doe de salarischeck

Er is de laatste tijd veel discussie in Nederland over de hoogte van het salaris. Zo legde personeel van KLM in april en mei van dit jaar al meer dan één keer het werk neer omdat ze vinden dat ze te weinig verdienen en ontvangen basisschoolleraren gemiddeld 10% meer door een nieuw akkoord.

Dat zorgt ervoor dat meer Nederlanders kritisch zijn gaan kijken naar hun inkomen. Hoe zit dat eigenlijk met jou? Ontvang jij wel genoeg salaris van je werkgever? Doe een salaris check en je weet direct meer. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is een salarischeck precies?

Met een salarischeck controleer je binnen enkele minuten of je voldoende verdient voor het werk dat je doet. Hierbij wordt er gekeken naar jouw salaris in vergelijking met het salaris van anderen die binnen dezelfde branche aan het werk zijn. Een salarischeck is niet alleen handig om te doen om te checken of je wel voldoende geld krijgt; je kunt het ook gebruiken om te zien wat je salariskansen zijn als je bijvoorbeeld overstapt naar een andere baan. In slechts een paar stappen weet je of je salaris marktconform is of dat je juist te weinig geld verdient. Een marktconform salaris is een salaris dat overeenkomt met andere salarissen op de actuele arbeidsmarkt. Hierbij wordt altijd een gemiddelde genomen. Je moet echter wel onthouden dat het begrip ‘marktconform’ per bedrijf kan verschillen. 

Bij een klein familiebedrijf is dat waarschijnlijk minder dan bij een groot internationaal bedrijf. Met het resultaat dat uit een salarischeck komt, kun je twee dingen doen. Of je bent tevreden over je salaris omdat het marktconform of wellicht zelfs meer is; of je neemt stappen om bij je werkgever om meer salaris te vragen. Er is namelijk een aantal factoren waar naar gekeken wordt bij het bepalen van de hoogte van loon. Ben je een zelfstandig ondernemer? Dan bepaal je natuurlijk zelf wat je verdient en hoef je geen salarischecker te gebruiken om te controleren of je wel genoeg geld verdient met het werk dat je doet.

Voordelen van het gebruiken van een salarischecker

Het grootste voordeel van een salarischeck is dat je binnen no time weet hoeveel je verdient. Dat is echter niet het enige. Het uitvoeren van een check van je salaris levert je ook de volgende inzichten op:

  • Inzicht over eventuele groeipotentie van je huidige salaris
  • Inzicht in actuele vacatures die goed bij je passen
  • Inzicht in wat je zowel bruto als netto voor jouw functie zou kunnen of moeten krijgen
  • Een salarisindicatie voor een eventueel nieuwe functie 
  • Gratis document met alle resultaten van de salarischeck.

Dat betekent dat je ook gebruik kunt maken van zo’n tool wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe baan en je een vacature voorbij hebt zien komen. Met behulp van de salarischecker check je zo of het opgegeven salaris realistisch is. Vraagt iemand van HR of een recruiter naar je salarisindicatie? Ook dan is zo’n checker prettig om even snel te kunnen gebruiken. Een salarischeck is dus in meerdere situaties een hele handige tool.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.