Tips om je bedrijf beter online te beveiligen

10 april 2024 12:55

Tips om je bedrijf beter online te beveiligen

Online beveiliging staat langzaam maar zeker steeds hoger op de agenda van bedrijven. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan om je beveiliging op te schroeven. Daarom vind je in dit artikel wat handige tips op dit vlak die je meteen toe kunt passen.

Cloud hosting gebruiken

De eerste tip die we je mee willen geven om je bedrijf beter te beveiligen, is door cloud hosting te gebruiken. Hierbij is het wel van groot belang om deze hosting via een betrouwbare partij te regelen. Partijen als Proserve steken hierbij met kop en schouders bovenuit, waardoor de keuze makkelijk is. Cloud hosting maakt je bedrijf online een stuk veiliger doordat het op een netwerk draait dat niet alleen extern is, maar ook gedecentraliseerd. Zo verspreid je dus het risico en verminder je de kans dat men zomaar met de data van je bedrijf aan de haal gaat.

Je software en systemen bijwerken

Niets is zo belangrijk als je software up-to-date houden. Updates kunnen soms voelen als het wachten op een bus in de regen - vervelend en tijdrovend. Maar geloof ons, het is cruciaal. Updates dichten niet alleen beveiligingslekken, maar zorgen ook voor nieuwere, snellere en betere features. Zie het als een gezondheids prikje voor je systeem – je merkt misschien niet meteen het effect, maar op de lange termijn houdt het je bedrijf veilig en fit.

Medewerkers frequent trainen

Je medewerkers zijn je beste verdedigingslinie. Wees eerlijk, hoe vaak heb je niet gehoord over die ene klik op een verkeerde link die leidde tot een cyber nachtmerrie? Frequente training van je team kan dit soort incidenten helpen verminderen. Investeer in cybersecurity training die leuk, interactief en vooral niet te technisch is. Op deze manier blijft iedereen betrokken en up-to-date over de laatste cyberdreigingen en hoe deze te voorkomen.

Back-ups maken

Laten we het nu hebben over back-ups. Denk aan back-ups als je zakelijke reddingsboei; je hoopt ze nooit echt nodig te hebben, maar je bent blij dat ze er zijn als het noodlot toeslaat. Of het nu gaat om een kapotte harde schijf of een slinkse ransomware-aanval, een goede back-up kan het verschil betekenen tussen een kleine tegenvaller en een totale ramp. Zorg ervoor dat je back-ups maakt van al je belangrijke gegevens, en nog beter, sla ze op in de cloud. Zo zijn je gegevens niet alleen veilig voor lokale calamiteiten maar heb je ook vanaf elke locatie toegang.

Onkraakbare wachtwoorden toepassen

Nu we het toch over beveiliging hebben, laten we het hebben over wachtwoorden. Vaak zijn ze het enige obstakel dat tussen jouw kostbare bedrijfsgegevens en de grijpgrage handen van cybercriminelen staat. Kies dus niet voor ‘123456’ of ‘wachtwoord’. Ga voor lange, unieke zinnen waar je gemakkelijk een persoonlijke draai aan kunt geven. Helemaal mooi is het combineren van wachtwoordmanagers en multifactor authenticatie. Je voegt hiermee een extra slot op de deur toe, maar dan een die je niet eens echt hoeft te onthouden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.