Teijin Aramid zet leren centraal

13 december 2023 11:07

Teijin Aramid zet leren centraal

“Een leven lang leren is belangrijk. Zeker in de huidige maatschappij waarin de techniek zich permanent ontwikkelt.” Aan het woord is Miriam Leenders, Chief People Officer bij Teijin Aramid waarvan het hoofdkantoor in Arnhem staat.

Miriam ziet het als haar taak om leerplezier te vergroten. “Dat begint bij het aantrekkelijker maken van leren. Zodat medewerkers het zelf willen en erom gaan vragen. De vraag hoe dat dan moet, is niet eenvoudig te beantwoorden.” Ze draait al 30 jaar mee in het Human Resource Management en heeft al heel wat initiatieven voorbij zien komen, met goede intenties, maar lang niet altijd met het gewenste resultaat.

Ontwikkelingsbudget

Recent heeft Teijin Aramid in de CAO vastgelegd dat medewerkers gebruik kunnen maken van een vrij te besteden ontwikkelingsbudget van €1500,-. Dat mag naar eigen inzicht ingezet worden. Dus van een cursus fiets repareren tot Chinees leren of een leergang psychologie. “De gedachte is dat medewerkers een positieve leerervaring opdoen”, vertelt Miriam. “Lang niet iedereen heeft een goede herinnering aan zijn of haar schooltijd. Bijvoorbeeld omdat iemand in de klas niet goed mee kon komen, saaie rijtjes moesten stampen en het nut daar niet van inzag, of gewoon liever met hun handen bezig waren. De crux: iedereen leert anders. Ons ontwikkelingsbudget speelt juist dáár op in en stimuleert vertrouwen in het eigen kunnen.”

Cursussen en opleidingen

Daarnaast investeert Teijin Aramid ook volop in opleidingen, zodat medewerkers goed hun rol en taken kunnen vervullen. Daarbij valt te denken aan cursussen programmamanagement, timemanagement of praktijkonderwijs bij de machines. “We geven medewerkers de kans zich te ontwikkelen op het werk én daarbuiten. Een medewerker die goed in zijn vel zit, tevreden is, is voor ons de beste medewerker”, vindt Miriam.

Creatieve oplossingen

“In het noorden van het land, waar zich onze Delfzijl vestiging bevindt, maar ook veel industrie rondom de Eemshaven, komen jaarlijks zo’n 25 jonge operators van school. Ten opzichte van de vraag is dat veel te weinig voor deze regio. In tegenstelling tot de beperkte instroom is het aantal medewerkers dat de komende jaren met pensioen gaat juist groot. Dat vraag creativiteit van bedrijven. Luisteren naar wat jong talent zoekt, maar tegelijk ligt er ook een verantwoordelijkheid voor het onderwijs. Het begint eigenlijk al op de lagere school, waar leerlingen op een speelse manier zouden moeten kennis maken met techniek. Technisch onderwijs moet aantrekkelijk gemaakt worden”, zegt Miriam.

Talent aantrekken én behouden

Teijin Aramid biedt een breed pakket aan ontwikkelkansen; voor jong en oud. Daarnaast onderzoekt het bedrijf hoe zo goed mogelijk aan te sluiten op de trends in de maatschappij. “We bespreken nu bijvoorbeeld de mogelijkheid om ploegendienstroosters zo te flexibiliseren dat parttime werken gemakkelijker wordt. Verder biedt Teijin Aramid op verschillende plekken in de organisatie traineeships en betrekken we Young Teijin bij de ontwikkelingen.” Hoe leert en communiceert de Generatie Z? “Ik leg mijn oor graag te luisteren bij de jongere generatie. Alleen dan kunnen we aansluiten bij hun wensen. We willen talent aantrekken én behouden”, besluit Miriam. «

OVER TEIJIN ARAMID

Teijin Aramid is een wereldwijde organisatie die een supersterke lichtgewicht vezel maakt. Deze vezel wordt toegepast in bijvoorbeeld ruimtevaart, hernieuwbare energie en in de auto industrie. Voor tal van sectoren maakt het bedrijf hoogwaardige beschermende kleding. De vraag naar medewerkers is breed bij Teijin Aramid. Van VMBO tot promovendi en verspreid over alle locaties. Ze hebben mooie vacatures op allerlei gebieden. Het bedrijf heeft productie-, onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten in Nederland, Japan en Thailand. Het hoofdkantoor is in Arnhem en de drie Nederlandse productievestigingen staan in Emmen Delfzijn en Arnhem.

Tekst: Paul de Jager // Fotografie: Jacques Kok

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.