Techneut Jan Noeverman groeit met dieptrekker Befo uit jasje

18 oktober 2017 12:14

Techneut Jan Noeverman groeit met dieptrekker Befo uit jasje

“Ik ben techneut, voel me geen directeur.” Jan Noeverman leidt op zijn eigen wijze Befo Almelo. Het metaalbedrijf is goed in dieptrekken en wil daar middels een verhuizing en meer automatisering nog beter in worden.

Al dertien jaar leidt de 55-jarige Almeloër zijn metaalbedrijf aan de Edisonstraat. Naast buurman Verzinkerij Twente vormt Befo het ‘metaalhart’ van bedrijventerrein Bornestraat ten zuidoosten van Almelo. De corebusiness van Befo is dieptrekken, een techniek waarbij metalen platen door middel van oersterke machines ronde vormen krijgt. Het bedrijf telt een kleine twintig medewerkers die halffabricaten maken voor eindproducten als paalkappen, afvoerputten, ringen en schijven. Enige voorwaarden: plaatbewerking niet groter dan een meter en het moet gaan om ‘ronde oplossingen’.

Uitbreiden

De fabriekshal aan de Edisonstraat is goed gevuld. Met machines, mensen en materialen. Te goed gevuld, vindt Noeverman. Hij is met Befo uit zijn huidige 2.000 vierkante meter-jasje gegroeid en zoekt een nieuw pand. Eentje van zo’n 3.000 m², met de mogelijkheid om aan te bouwen tot 4.000 m². Het liefst in Almelo. De uitbreiding is nodig om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Afnemers vinden in toenemende mate de weg naar de Edisonstraat en weten inmiddels dat Noeverman zijn hand niet omdraait voor een lastig metaalvraagstuk. Met zijn technische achtergrond en zijn vakmensen zoekt hij altijd naar de ideale oplossing voor de klant.

Die oplossing wordt steeds vaker gevonden middels slimme automatisering. Lasrobotten werken gestaag mee bij plaatbewerking. In een aparte kamer staat sinds enkele maanden een robot die kleine buizen oppakt, ze in een klem zet en na bewerking opruimt in een doos. 
Het is de toekomst, die Befo bovendien naar een andere fase brengt.

Familiebedrijf

“Ik ben 55, maar pas dertien jaar ondernemer. Drie jaar geleden is mijn zoon in het bedrijf gekomen en zijn we ineens een familiebedrijf. Dan ga je anders kijken naar de toekomst. Daarom is het nu tijd voor investeringen in automatisering en verhuizing naar een groter pand”, aldus Noeverman, die zelf MTS Werktuigbouwkunde en Motorvoertuigentechniek studeerde. Dat was in de tijd dat technische beroepen een wezenlijk onderdeel vormden van ons onderwijsstelsel. Noeverman: “Sinds het verdwijnen van de LTS zijn technische opleidingen ondergesneeuwd in het vmbo. Daar kwam jaren geleden nog een recessie overheen, met als gevolg dat ouders hun kinderen stimuleerden om andere opleidingen te kiezen. Vandaag de dag is er een groot tekort aan technisch personeel. Dat is een van de redenen om over te schakelen naar automatisering”.

Automatisering

De keuze voor meer automatisering komt verder voort uit een gedefinieerde visie. Die luidt: ‘Door mee te gaan met de nieuwste innovaties op het gebied van metaalbewerkingsprocessen kan Befo Almelo samen met u tot het specifiek gewenste eindresultaat komen’. Mooi voorbeeld hiervan is het vervaardigen van een deelproduct voor een roeitrainer. Niet zo’n roeimachine voor in een hyperige sportschool, maar een roeiapparaat dat door professionele roeiers wereldwijd wordt gebruikt. Het apparaat simuleert de werkelijke weerstand op water en staat fier bij de ingang van Befo. Noeverman neemt plaats op het roeiapparaat, trekt een paar keer flink aan het handvat en roept op bescheiden Almelose toon: “Inmiddels doen we tien van dit soort apparaten per week. 
Mooi hè!”.

De toon verraadt de bescheiden houding van deze vakkundige metaalondernemer, die het liefst op de werkvloer is. Geen directiekamer voor Noeverman, maar lekker tussen de jongens praten over het vak. “Ik ben een techneut en wil geen manager worden. Ik moet bezig zijn met de productie van dieptrekwerk en met het zoeken naar klantspecifieke oplossingen, waarbij we ons richten op kleinere tot middelgrote series”.

Befo Almelo


Edisonstraat 9
7601 PS Almelo

Telefoon 0546 - 48 48 00

E-mail info@befo.nl


www.befo.nl

Tekst: Richard kok / Fotografie: Wim van 't Hoff

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.