RSI, deel 3…

19 juni 2018 11:17

RSI, deel 3…

In de vorige nieuwsbrief hebben we het gehad over RSI. We vertelden toen kort dat RSI ondanks dat het niet zo veel meer genoemd nog steeds wel degelijk bestaat en dat wij ook verwachten dat de klachten in de toekomst nog wel eens toe kunnen nemen.

Voor de zekerheid een hele korte samenvatting op de vraag wat RSI ook al weer is… Het antwoord is eenvoudig: klachten die ontstaan als gevolg van repeterende werkzaamheden. De meest bekende voorbeelden zijn werkzaamheden met computers. We besteden veel van onze tijd met computers en andere beeldschermen.

In deze nieuwsbrief beperken we ons tot fase 2. Als je in deze fase terecht komt, kun je jezelf al een professional noemen. Je hebt eerder klachten gehad of je hebt ze op dit moment maar je besteedt er geen of te weinig aandacht aan.

In fase 2 van RSI zijn je aderen niet alleen meer goed meer in staat om de ontstane afvalstoffen tijdens het werk af te voeren. Er heeft zich zoveel “afval” in je aderen opgehoopt, dat je lichaam eigenlijk niet meer in staat is om met normale rustperioden te herstellen. De pijn in je hand en/of arm die je eerder ervaren hebt en die weer wegtrok als je stopte met computerwerk blijft nu hangen. Ook buiten werktijd ervaar je zere en/of stijve gewrichten (vermoeidheid is ook een vaak gehoorde klacht). Luister je in deze fase niet naar je lichaam, dan bestaat ook de kans dat je ook nog in een fase 3 terecht komt….

In fase 2 kunnen we dezelfde spoelbak als bij fase 1 gebruiken. Als je het putje pas leeg haalt als deze verstopt is geraakt, is er al veel rommel DOOR het putje gegaan. deze rommel blijft hangen in de afvoerpijp waardoor niet alleen het putje slecht loopt, maar ook de afvoer zelf. Je hebt dus eigenlijk alleen een tijdelijke verstopping verholpen maar niet gezorgd dat de werkwijze veranderd waardoor er nog steeds vuil water afgevoerd moet worden. Een “normale” dag op het werk ervaar je als zwaar en je bent eigenlijk al moe voordat je uberhaupt aan het werk gaat…. Tijdens de eerste kop koffie leg je je hand al op je schouder en draait rondjes met je arm. Eenmaal aan het werk ervaar je (vrijwel) direct pijn in je hand/pols en voelt dat het misschien wel uitstraalt naar je elleboog en/of schouder en nek. Het werken met toetsenbord en muis vraagt een grote concentratie (terwijl dit vroeger helemaal geen moeite kostte).

Dit is een typisch voorbeeld van fase 2 van RSI, je hebt niet alleen klachten tijdens of direct na je werkzaamheden, ook bij het ontwaken en op andere momenten buiten je werk ervaar je klachten. Als je na een pauze weer aan het werk gaat zijn de klachten nog niet weg waardoor je eerder moe zult zijn, het lastig is om te concentreren en gedurende meerdere perioden van de dag pijn hebt in armen, nek en/of schouders.

Het is nu echt tijd om de klachten aan te pakken! Hoe?

Zorg dat de werkplek ergonomisch optimaal is ingericht, schakel in deze fase hiervoor de werkplekdeskundige van Ergowebshop in. Deze werkplekdeskundige zal in overleg met de persoon in kwestie de werkplek (weer) in orde maken. Alleen de fysieke aanpassing van de werkplek zal helaas in veel gevallen in deze fase niet genoeg zijn. Houd er rekening mee dat aanpassing van gedrag van de persoon in kwestie, aanpassing van de werkorganisatie of (tijdelijk) aangepaste werktijden ook aan de orde komen.

Ondanks dat het natuurlijk belangrijk is om deze fase van klachten te voorkomen, is ingrijpen op dit moment gelukkig in veel gevallen nog wel voldoende om langdurige uitval te voorkomen. Met gerichte aanpassing van de werkplek (van stoel tot werkmethodiek) kan voorkomen worden dat de medewerker nog meer klachten krijgt en daardoor echt uit gaat vallen. Wij zorgen ervoor dat de werkplek ergonomisch goed ingericht wordt. Daarbij is het natuurlijk belangrijk om te weten waarom je een stoel of een bureau nou net op die manier inricht. De goede inrichting begint ALTIJD met een geschikte en goed ingestelde stoel, daarna is het bureau aan de beurt en kunnen hulpmiddelen als ergonomische muizen, toetsenborden of beeldschermarmen ook goed helpen.

Omdat er hier al sprake is van serieuze klachten, adviseren wij om in deze fase altijd een werkplekdeskundige in te schakelen om de gehele werkplek van de betreffende persoon te laten beoordelen. De medewerker staat hierbij altijd centraal, hij of zij is tenslotte de persoon die zijn/haar werk goed moet kunnen doen!

Vind je een goede werkplek net zo belangrijk als wij en wil je voorkomen dat er (meer) medewerkers met klachten krijgen, laat Ergowebshop dan eens een workshop geven of laat je medewerkers eens  “verwennen” met een preventief werkplekonderzoek.

Een goede werkplek regel je samen met Ergowebshop!

www.ergowebshop.nl

info@ergowebshop.nl

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.