Het RB is tegen openbaarmaking van vergrijpboeten

29 september 2017 09:24

Het RB is tegen openbaarmaking van vergrijpboeten

Het Register Belastingadviseurs (RB) heeft in een reactie laten weten geen voorstander te zijn om bepaalde boeten openbaar te maken. Fons Overwater, vicevoorzitter van het RB: “Natuurlijk vindt ook het RB dat de integriteit van het financiële stelsel moet worden gewaarborgd. En wij helpen graag bij het voorkomen van de mogelijke betrokkenheid van belastingadviseurs bij criminele activiteiten. Maar dat betekent niet dat adviseurs aan de schandpaal moeten worden genageld. Zowel wettelijk geregelde beroepen als georganiseerde beroepsverenigingen hebben tuchtspraak, dit biedt klanten al een grote zekerheid.”

De kogel of de strop?

Adjay Pahladsingh (Bureau Vaktechniek RB / Commissie Wetsvoorstellen: ¨In de consultatie worden verschillende vragen gesteld over hoe en wat omtrent de publicatie. Als je die vragen beantwoord, lijkt dat al te impliceren dat je vóór openbaarmaking bent. Maar dat zijn wij als RB niet. Dit voelt als het ware als een keuze tussen de ‘kogel of de strop’, terwijl wij feitelijk tegen de doodstraf zijn, dus ook tegen het openbaar maken. Eerst krijgt een adviseur een boete, daarna wordt hij feitelijk nog eens gestraft door de publicatie, die hem door het internet tot in lengte van jaren blijft achtervolgen.”

Kwaliteitskeurmerk steeds belangrijker

“De ruim 7.500 belastingadviseurs die bij onze vereniging zijn aangesloten kiezen hiermee voor hoge kwaliteitseisen. Daarom houden zij voortdurend hun kennis op peil. Onder andere door zich vrijwillig te onderwerpen aan verplichte permanente educatie. Ook hebben we een Raad van Tucht en Raad van Beroep, waar de klant met zijn klacht terecht kan als hij niet geheel tevreden is over de dienstverlening. Onze leden hebben een meldplicht als zij onder andere een vergrijpboete opgelegd hebben gekregen. En ook de Belastingdienst kan in zo’n geval een klacht indienen. Als mensen op zoek gaan naar een belastingadviseur is het belangrijk dat zij letten op kwaliteit. Onze beroepsvereniging mag zeker gezien worden als een kwaliteitskeurmerk”, aldus Overwater.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.