Planningstool voor de binnenvaart

14 maart 2017 16:16

Planningstool voor de binnenvaart

Zeeland Seaports, Havenbedrijf Gent, het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen, de Koninklijke BLN-Schuttevaer, het Vlaamse Maritieme Dienstverlening & Kust en het Nederlandse Rijkswaterstaat ondertekenden onlangs een overeenkomst voor de bouw van een planningstool voor de binnenvaart, met het oog op de Nieuwe Sluis in Terneuzen.

De sluispassage van zeeschepen wordt al vanaf 2012 vooraf verplicht gepland. Zo kan het schutten vlot verlopen en worden wachttijden zoveel mogelijk vermeden of ingeperkt. De werkzaamheden voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen hebben een impact op de scheepvaart. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken wordt de Gent-Terneuzen informatietool, die nu alleen voor zeeschepen en sleepboten beschikbaar is, vanaf 1 juli ook opengesteld voor de binnenvaart. Met deze planningstool kunnen binnenvaartschepen zich vooraf melden om door de sluis te varen.

Feitelijke werkzaamheden

In het najaar van 2017 starten de feitelijke werkzaamheden voor de Nieuwe Sluis in het sluizencomplex in Terneuzen. In plaats van drie sluizen zullen dan twee sluizen beschikbaar zijn. Tijdens de bouw (tot 2022) valt de Middensluis uit. Op die plek komt namelijk de Nieuwe Sluis. De binnenvaartschippers die de sluis moeten passeren, zijn dan ook beducht voor vertragingen tijdens de bouwperiode. Een goede planning is daarom noodzakelijk. Daardoor kan de beschikbare capaciteit beter worden ingezet en weten de schippers vooraf op welk tijdstip ze kunnen schutten. Schippers kunnen hierop hun reisplan afstemmen, door bijvoorbeeld langzamer te varen en brandstof te besparen. Een ander voordeel is dat schippers op grotere afstand van de sluis kunnen wachten op hun schutting op ligplaatsen die minder druk bezet zijn. Binnenvaartschippers kiezen zelf of ze hun sluispassage vooraf inplannen of niet. Een binnenvaartschip zal zich ook nog steeds, net zoals nu, per marifoon kunnen aanmelden bij de sluis. Het schip wordt dan ingedeeld op de eerst mogelijke vrije positie.

www.zeelandseaports.com

Fotobijschrift: De planningstool voor de binnenvaart werd onlangs in Gent ondertekend. Geheel links Jan Lagasse (CEO Zeeland Seaports) en Daan Schalck (CEO Havenbedrijf Gent)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.