Pensioen in eigen beheer, alweer?

24 oktober 2016 14:18

Pensioen in eigen beheer, alweer?

hans_ouwens_optEr komt per 1 januari 2017 een einde aan de huidige mogelijkheid van opbouw van een pensioen in eigen beheer. Het kabinet biedt de DGA een tijdelijke optie die voorziet in de mogelijkheid van een fiscaal gefaciliteerde afkoop van het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer gedurende een periode van drie jaar.

Deze afkoopoptie houdt in dat de pensioenaanspraak fiscaal geruisloos wordt afgestempeld naar het niveau van de waarde van de pensioenverplichting op de balans voor de heffing van vennootschapsbelasting (fiscale waarde van de pensioenverplichting). Die fiscale waarde van de pensioenverplichting vóór de afstempeling vormt het uitgangspunt voor de vaststelling van de grondslag van de loonbelasting die verschuldigd is ter zake van de afkoop, met dien verstande dat op deze grondslag een korting wordt verleend. In 2017, 2018 en 2019 wordt een korting van respectievelijk 34,5%, 25% en 19,5% toegepast.

Een tweede optie is het uiterlijk 31 december 2019 omzetten van de huidige pensioenvoorziening, na een fiscaal geruisloze verlaging tot de fiscale voorziening, in een oudedagsreserve waarvoor op ieder moment een lijfrente aangekocht mag worden.

Doet de DGA ook dat niet, dan blijft voor de tot en met 31 december 2016 in eigen beheer opgebouwde aanspraken de huidige regelgeving gelden. Verdere opbouw is niet mogelijk. Indexering van de opgebouwde aanspraken is wel mogelijk (indien toegezegd). Van belang is dat verschillen tussen de commerciële en de fiscale waarde van de pensioenvoorziening blijven bestaan, met alle nadelen daarvan zoals het mogelijk niet kunnen uitkeren van dividend.

Er zijn zeker details nader te bekijken en in te vullen, waaronder goedkeuring van de partner voor de eerste twee opties, dus bespreek dit vooral met je adviseur.

www.02accountants.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.