Payrolling: flexibiliteit voor bedrijf en werknemer

21 juni 2019 09:14

Payrolling: flexibiliteit voor bedrijf en werknemer

Steeds meer bedrijven hebben behoefte aan flexibiliteit als het gaat om overeenkomsten met werknemers. In de afgelopen jaren zijn er verschillende flexibele arbeidsrelaties gekomen, zoals nulurencontracten, min/max-contracten, arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en payrolling. Payroll betekent letterlijk ‘loonlijst’. Met Payrolling staat de werknemer op de loonlijst van het payrolling-bedrijf. Het dienstverband kan op ieder moment worden beëindigd. Dit biedt voordelen voor zowel ondernemer als werknemer als het gaat om flexibiliteit. Hieronder zullen we verder in gaan op de flexibiliteit van Payrolling.

Payrolling: ieder moment beëindigen

Ondernemers lopen enigszins risico met vast personeel. Misschien ben je als ondernemer niet tevreden, of kun je het op den duur financieel niet meer veroorloven. Het bedrijf die een werknemer ‘inhuurt’ via een payrollorganisatie kan op ieder moment de overeenkomst beëindigen, zonder opgaaf van redenen. Wat de gevolgen zijn voor een werknemer is afhankelijk van het payrollbedrijf. Dat biedt natuurlijk flexibiliteit voor het inlenende bedrijf. Zij kunnen dan werknemers inzetten voor kortlopende projecten of als ze niet tevreden zijn kunnen ze het dienstverband beëindigen. Een werknemer kan er wellicht wel een vervelend gevoel aan over houden omdat ze weten dat hun dienstverband op ieder moment stopgezet kan worden.

Flexibel met maximaal 5,5 jaar tijdelijke contracten

Payrollingbedrijven mogen werknemers maximaal 5,5 jaar tijdelijke contracten geven. Dit biedt ook flexibiliteit voor een werknemer. Als de werknemer het niet naar zijn of haar zin heeft kan hij of zij ook opzeggen. Wel is het slim als de werknemer rekening houdt met het feit dat niet ieder Payrollingbedrijf een werknemer meteen een nieuwe baan kan aanbieden.

Juridische en administratieve verplichtingen uit handen

Omdat de werknemer op de loonlijst staat van de payrollorganisatie, worden zij ook werkgever. Het voordeel is dat juridische en administratieve verplichtingen verantwoordelijkheid zijn van de payrollorganisatie. Ook de risico’s die erbij komen kijken zijn ook hun verantwoordelijkheid. Zo ontvang je geen facturen meer, gegevens met betrekking tot verzekeringen en salaris- en personeelsadministratie. Veel rompslomp heb je als ondernemer dus niet meer wat het veel inzichtelijker maakt. Het biedt vooral veel voor bedrijven en ook een stukje flexibiliteit aangezien ze daar geen tijd in hoeven te steken. Bovendien kun je er ook kosten mee besparen.

Salaris flexibel uitbetaald met Payrolling

Personeels- en financiële administratie kost een hoop tijd, zeker de uitbetalingen van salarissen van werknemers. Vaak is dit niet met één druk op de knop gedaan, zeker wanneer personeel aangeeft dit op verschillende momenten te willen ontvangen. De een wil dat maandelijks, de ander wil het misschien liever iedere week uitbetaald krijgen. Met Payrolling is het vaak mogelijk om aan de wensen van je werknemers te voldoen. Dat is de flexibiliteit die een Payrollingbedrijf kan bieden.

Het nadeel van de flexibiliteit van Payrolling is echter dat de band verandert tussen bedrijf en werknemer. Door de werkwijze kan het zijn dat er meer afstand komt tussen hen omdat de werknemer zich kan afvragen wie nou eigenlijk hun werkgever is. Een werknemer zal misschien niet echt het gevoel krijgen in dienst te zijn bij het betreffende bedrijf. Want bij wie moet je zijn bij ziekte of vakantiegeld? Ook worden werknemers door het Payrollingbedrijf betaald, en niet door het bedrijf waar ze werken. Het is aan een bedrijf de voordelen van de flexibiliteit van Payrolling te onderzoeken en of dat zwaarder weegt dan de band tussen bedrijf en werknemer.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.