Online een BV oprichten: Gemak voor de moderne ondernemer

21 augustus 2023 16:11

Online een BV oprichten: Gemak voor de moderne ondernemer

Vóór 2012 was het oprichten van een Nederlandse BV complexer. Er was namelijk een startkapitaal van maar liefst €18.000 vereist. Uiteraard beschikte niet iedereen over dit bedrag, waardoor slechts een beperkte groep kon genieten van de voordelen en bescherming van een BV.

Hierdoor werd het proces om een BV op te zetten wel eenvoudiger, al waren er nog steeds aanzienlijke notariskosten aan verbonden. Er is echter ook een alternatief, waarvan vele ondernemers nog niet op de hoogte zijn.

Wat zijn de voordelen van een BV ten opzichte van andere rechtsvormen?

Hoewel Nederland diverse rechtsvormen voor bedrijven kent, springt de BV er vanwege meerdere redenen tussen uit. Het voornaamste voordeel is de duidelijke scheiding tussen persoonlijke financiën en het bedrijfsvermogen, wat de eigenaar extra zekerheid en bescherming biedt. Omdat aandelen in een BV gemakkelijker overdraagbaar zijn dan in een VOF, wordt het aantrekkelijker voor potentiële investeerders.

De flexibiliteit van een BV vergemakkelijkt niet alleen het aantrekken van investeerders, maar biedt ook andere voordelen. In tegenstelling tot een VOF of eenmanszaak, biedt een BV de mogelijkheid op een meer flexibele management- en aandeelhoudersstructuur. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om stemrechtloze of winstrechtloze aandelen te maken, wat extra opties biedt. Aandelen zijn daarnaast eenvoudig te overdragen of te verkopen, wat voordelig is bij bedrijfsopvolging of bij de verkoop van het bedrijf.

Belastingvoordelen voor BV’s

Fiscale voordelen zijn ook een belangrijke reden om voor een BV te kiezen. De vennootschapsbelasting, die BV’s betalen, is doorgaans lager dan de inkomstenbelasting voor eenmanszaken en VOF’s. Dit is met name het geval bij hogere winsten. Bij een grotere winst kan het dus gunstiger zijn om een BV te hebben. Bovendien kan je naast het salaris ook dividend uitkeren, wat belast wordt tegen een lager tarief dan de standaard inkomstenbelasting.

Een BV oprichten zonder hoge kosten of lange wachttijden

Naast alle eerder genoemde voordelen heeft een BV ook simpelweg een beter imago dan een eenmanszaak of VOF. Een BV straalt namelijk professionaliteit uit, zowel op de nationale als de internationale markt. Dit maakt het doen van zaken een stuk makkelijker.

Wil je een BV oprichten? Dit gaat vaak gepaard met hoge notariskosten en lange wachttijden. Je moet namelijk persoonlijk bij een notaris verschijnen om alle documenten te ondertekenen. Er is echter een innovatieve oplossing: Firm24 laat je je BV volledig online oprichten. Elk aspect blijft digitaal, zelfs na het voltooien van de betaling. Dit maakt het oprichten van een BV een stuk gemakkelijker.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.