Ondertekening Haags Manifest Gelijke stagekansen

25 mei 2023 10:04

Ondertekening Haags Manifest Gelijke stagekansen

Vandaag is het Haags Manifest Gelijke stagekansen ondertekend door de besturen van ROC Mondriaan, Hogeschool Inholland en De Haagse Hogeschool samen met gemeente Den Haag, VNO-NCW Regio Den Haag, MKB Den Haag, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Stichting ELBHO. Behalve de wethouder Onderwijs van de Gemeente Den Haag, Hilbert Bredemeijer, was ook de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh aanwezig om dit initiatief te ondersteunen. Ook studenten van de drie scholen waren erbij aanwezig.

Trots

Hans Schutte, de voorzitter van het College van Bestuur van ROC Mondriaan heette iedereen welkom en gaf aan ontzettend trots te zijn: “We hebben onlangs nog op onze vestiging aan de Meppelweg het Stagepact ondertekend met minister Dijkgraaf en nu hebben we ook nog een specifieke Haagse aanpak met de belangrijke spelers hier. We lopen daarmee als Den Haag flink voor op de rest van Nederland.”

Kritisch

Rabin Baldewsingh, ooit wethouder in Den Haag en nu door de regering aangesteld als Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme was strijdbaar én kritisch. “Ik ben vaak in gesprek met jongeren. Wat ik vaak van hen hoorde waren hun klachten over stagediscriminatie. Dat werkt voor deze jongeren ontzettend frustrerend. Het raakte mij ook. Er zijn nu heel veel goede initiatieven gestart maar toch blijf ik kritisch op de minister. Daarom wil ik de sociale partners en de politiek oproepen om druk op de minister te blijven uitoefenen om zo tot meer geld voor stagebegeleiding te komen om de jongeren hierin te begeleiden. Met alleen goede bedoelingen komen we er niet. Leg daarom de regie bij de onderwijsinstellingen, zodat die een nog betere stagebegeleiding kunnen bieden en betaal de instellingen daarvoor.

Gemotiveerd

Wethouder Bredemeijer: “Het is mooi om deze volle zaal te zien. Zoveel mensen die voor dezelfde opgave staan: jongeren lesgeven en een goede toekomst bieden. Veel jongeren komen uit wijken waar het moeilijk is en de begeleiding anders en iedereen verdient dezelfde kans. Wat me gelukkig maakt is om te zien hoe gemotiveerd de mensen hier zijn om daar iets aan te doen. En natuurlijk moeten we als gemeente daar hard aan meewerken, we zijn immers een grote speler in Den Haag met 10.000 mensen in dienst.”

Na de ondertekening werd het visueel handboek Gelijke Stagekansen gepresenteerd dat op de website van Inholland te downloaden is. Tijdens een open podium vertelden jongeren van diverse organisaties over hun ervaringen en wat ze zelf doen en organiseren in de diverse netwerken waarin ze actief zijn. Een belangrijke oproep van de jongeren aan de bedrijven is daarbij: “Laat vooral zien hoe je investeert in diversiteit en wat het resultaat daarvan is. Geef het goede voorbeeld!”

Het manifest is opgesteld - aanvullend op het landelijk ‘Manifest tegen stagediscriminatie hoger onderwijs’ en het ‘Stagepact mbo 2023-2027’ - om regionaal de krachten verder te bundelen en te verstevigen voor het doorontwikkelen, opschalen, uitbreiden en duurzaam inrichten van ingezette initiatieven tegen stagediscriminatie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.