Denk aan deze 4 dingen voordat je als ondernemer op zakenreis gaat naar Duitsland

16 december 2022 09:12

Denk aan deze 4 dingen voordat je als ondernemer op zakenreis gaat naar Duitsland

Duitsland is een van de belangrijkste markten waar Nederlandse ondernemers handel mee drijven. Het is dan ook zeker niet verbazingwekkend dat er elk jaar weer talloze ondernemers op zakenreis gaan naar Duitsland. Vanzelfsprekend wil je echter wel dat zo’n zakenreis vlekkeloos verloopt. Maar hoe krijg je dit precies voor elkaar? Wij hebben een lijst van 4 dingen opgesteld waar je aan moet denken voordat je als ondernemer op zakenreis gaat naar Duitsland.

Lees je in over de lokale gewoontes

In de eerste plaats is het van groot belang dat jij je inleest over de lokale gewoontes in Duitsland. Je wilt immers een goede indruk achterlaten op de lokale bevolking en veel weten over de cultuurverschillen. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de mensen met wie jij zaken doet. Door je aan lokale gewoontes te houden zoals een ferme handdruk en met een glimlach mensen te begroeten, begin je meteen op een positieve wijze. Hierdoor is de kans groter dat jij bij bepaalde meetings of onderhandelingen met een positief gevoel terug zal keren.

Houd je aan lokale regelgeving in de Duitse steden

Ten tweede dien jij je te houden aan de lokale regelgeving in Duitse steden. Je bent immers te gasten in dit land. Daarnaast staan Duitse ambtenaren erom bekend streng te zijn op het gebied van toeristen die zich niet aan de regels houden. Daarom is het zaak om goed voorbereid te zijn en bijvoorbeeld een milieusticker te kopen waardoor je de Duitse steden met je auto binnenkomt. Dit kan er indirect zomaar voor zorgen dat je behalve de Nederlandse marktleider van een bepaalde product of dienst, daarvan ook de Duitse marktleider wordt.

Werk aan je Duits

Tevens is het slim om aan je Duits te werken. Hoewel een groot gedeelte van de bevolking Engels adequaat kan spreken, zal je door Duits te kunnen spreken een voordeel hebben ten opzichte van anderen. Je begrijpt elkaar simpelweg sneller en beter; de ‘afstand’ wordt minder groot. Daardoor zal je bijvoorbeeld ook sneller gevraagd worden voor bepaalde activiteiten buiten werk om en hierdoor beter met personen waarbij je een dealtje wilt sluiten je band kunnen versterken. Mensen zijn sociale wezens, dus door middel van het spreken van dezelfde taal kun je hier zeker een slaatje uitslaan. Werk dan ook zeker van te voren aan je Duits als je alles uit je zakenreis wilt halen.

Wees ruim op tijd

Tot slot is het belangrijk om ruim op tijd te zijn. Duitsers staan erom bekend erg punctueel te zijn. Het wordt dan ook niet gewaardeerd wanneer je 5 minuten of zelf langer te laat bent. Dit kan je later zakelijk op gaan breken doordat het vertrouwen meteen weg is. Denk dus goed aan je punctualiteit voordat je naar Duitsland gaat voor zaken.

Al met al is er meer dan genoeg waar je aan moet denken bij een zakenreis naar Duitsland. Door deze vier zaken in het achterhoofd te houden, weet je echter zeker dat alles goedkomt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.