“Nijmeegse bedrijven voorbeeld voor Europa”

29 juni 2017 11:29

“Nijmeegse bedrijven voorbeeld voor Europa”

“Deze stad is als geen ander in staat om inwoners, bedrijven en overheid bij elkaar te brengen onder de gezamenlijke noemer van een groene stad”, met die woorden maakte de Europese Commissie vorig jaar bekend dat Nijmegen zich in 2018 European Green Capital mag noemen, de duurzame hoofdstad van Europa. Een prestigieuze titel die de Waalstad als eerste Nederlandse stad kreeg. Wat betekent dat, en wat is het waard? Wij vroegen het aan de Nijmeegse wethouder Duurzaamheid, Harriët Tiemens.

“Duurzaamheid leeft in Nijmegen”, stelt Tiemens. Natuurlijk is niet iedereen erin geïnteresseerd, maar in vergelijking met andere steden hebben wij een grote groep mensen die graag meedoet aan de verduurzaming van de stad. Dat werd bijvoorbeeld heel duidelijk toen we in 2015 twijfelden of we na twee verloren finales opnieuw zouden meedoen aan de verkiezing. Het waren inwoners, bedrijven en kennisinstellingen die ons over de streep trokken. ’Doe mee!’, was de boodschap. ‘Wij willen anderen inspireren en het helpt ons om in onze eigen stad en binnen onze eigen organisaties nog net dat stapje extra te zetten’. Inwoners fietsten duizenden kilometers door Europa om aandacht te vragen voor onze duurzame doelen. Bedrijven, instellingen en bewonersgroepen bedachten samen ruim honderd initiatieven om de regio duurzamer te maken. Organisaties als Radboud UMC en universiteit, ARN, Royal Haskoning DHV en de 4Daagsefeesten gingen met ons mee naar de Europese jurypresentaties. De Stichting Green Capital Challenges, met daarin ook veel kleinere ondernemers, bedacht talloze creatieve acties om duurzaamheid onder de aandacht te brengen. TPN West steunde ons op allerlei manieren. Die oprechte betrokkenheid is de ijzersterke basis van waaruit we een groene, toekomstgerichte stad vorm kunnen geven. Het is iets ván en vóór iedereen. Een soort ‘groene beweging’ die hier in onze regio echt iets betekent en zelfs op Europees niveau grote indruk maakt.”

Ambitieuze bedrijven

“We willen als stad zo snel mogelijk energieneutraal zijn. De bijdrage van bedrijven is dan essentieel”, vindt Tiemens. “Ik ben me er zeer van bewust dat echte verduurzaming anders niet mogelijk is. Kijk bijvoorbeeld naar de Nijmeegse bedrijven en instellingen die vrijwillig samenwerken in het Nijmeegse Energie Convenant. NEC, met een knipoog naar onze voetbaltrots. Zij bespaarden in de afgelopen jaren maar liefst 905 duizend ton CO2. Dat is het totale jaarlijkse gas- en elektraverbruik van zo’n 181.000 woningen. Zo sla je als stad een flinke slag en het levert de bedrijven zelf ook rendement op. Dat leggen we als gemeente niet op, we ondersteunen het proces door partijen bij elkaar te brengen. Dat vinden wij logisch, maar in andere Europese landen kijken ze daarvan op. Daar mogen we best trots op zijn. Zelfs hele grote internationale spelers als Engie spelen een belangrijke rol in onze regio. Zij sloten eind 2015 de Nijmeegse kolencentrale en maken er een ‘Groene Delta’ van met zonnepanelen, windturbines en een LNG-vulpunt voor schepen en vrachtwagens. De Green Capital Award helpt hen naar eigen zeggen om het Parijse hoofdkantoor te overtuigen te investeren in hun Nijmeegse terrein.”

Delen, verbinden, innoveren

“Van dat Green Capital-effect willen we in 2018 optimaal profiteren. Eerdere winnaars, zoals Stockholm, Kopenhagen en Bristol hebben dat ook ervaren. Je moet als stad natuurlijk al veel op orde hebben om voor de prijs in aanmerking te komen, maar zo’n jaar geeft een extra boost aan de groene initiatieven in de stad. Het verbindt sectoren, maar het zorgt ook voor kennisdeling die niet vanzelfsprekend is, zoals het burgerinitiatief van Windpark Nijmegen-Betuwe en energiereus Engie. Ik merk bovendien dat andere overheden of organisaties hun mensen steeds vaker aanraden om in Nijmegen te gaan kijken hoe we het hier doen en dat we worden uitgenodigd om overal in Europa te vertellen over onze aanpak. Dat biedt ook kansen voor onze lokale en regionale bedrijven. Ik ben dan ook blij dat ondernemers en kennisinstellingen intensief betrokken zijn bij de voorbereidingen op ons Green Capital-jaar.”

Op naar 2018

“Voor volgend jaar is er een netwerk van meer dan 100 partners die meedenken en meedoen. Daarin zitten onder meer de provincie, maar ook de Rabobank, Royal Haskoning DHV, Nuon, NXP, Connexxion, HAN, Huis van de Binnenstad, bedrijvenverenigingen en Radboud Universiteit en UMC. Daar ben ik vreselijk blij mee. Op die manier krijgt ons programma een stevige inhoudelijke impuls. Bovendien willen we natuurlijk onze lokale en regionale economie op het gebied van duurzaamheid promoten. Daar zijn volop kansen voor. En er valt ook nog een hoop te leren. Daarom organiseert de Radboud Universiteit in 2018 bijvoorbeeld een congres over circulaire verdienmodellen, want door verduurzaming kun je ook op sociaal en economisch gebied goede zaken doen.”

Ambities en dromen

“Ik ben ervan overtuigd dat je aan een stad kan zien wat de ambities en dromen zijn van de inwoners die haar hebben helpen bouwen”, zegt Tiemens. “In het geval van Nijmegen zijn die overduidelijk duurzaam. Enthousiaste inwoners, kennisinstellingen en bedrijven vormen een ‘groene beweging’ die ervoor zorgt dat een kleinere Europese stad toch ‘groots’ kan zijn als het gaat om groene maatregelen en doelen. Zo werken we samen aan een stad die ook voor de volgende generaties Nijmegenaren een prachtige plek is om te wonen en te werken.” «

Zelf meedoen of meer weten over European Green Capital 2018? Mail naar greencapital@nijmegen.nl

www.nijmegen.nl

Tekst: Freico Amberg / Fotografie: William Moore

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.