Nijhuis Bouw B.V. heeft met Trento® Renovatie de sleutel tot efficiënt en duurzaam renoveren

2 april 2020 09:51

Nijhuis Bouw B.V. heeft met Trento® Renovatie de sleutel tot efficiënt en duurzaam renoveren

Woningcorporaties staan voor een enorme opgave. Hun bestaande aanbod aan huizen zijn toe aan renovatie. Nieuwe regelgeving spitst zich natuurlijk toe op duurzame renovatie, liefst zo energiezuinig mogelijk en uiteindelijk zelfs CO2-neutraal. Maar hoe ga je dat enorme aanbod in een relatief kort tijdsbestek efficiënt en niet al te duur renoveren? Hoe ga je om met weerstanden bij bewoners? Daar heeft Nijhuis Bouw B.V. over nagedacht. Zij hebben een methode ontwikkeld onder de noemer Trento® Renovatie.

Nijhuis Bouw B.V. is een familiebedrijf. Gestart vanuit een schuurtje in Rijssen, maar ondertussen uitgegroeid tot een groot bouw- bedrijf met vestigingen in Rijssen, Enschede, Zwolle, Assen en Apeldoorn. De vierde generatie staat aan het roer. Als een van de eerste ontwikkelde Nijhuis Bouw B.V. al vanaf 1999 een woningbouwconcept dat gebaseerd is op voorbedachte, vaak prefab oplossingen. Nijhuis noemde dat concept Trento® en wordt na doorontwikkeling op veel locaties met succes toegepast. Met vergelijkbare bouwstenen ging Nijhuis Bouw B.V. ook aan de slag voor hun renovatietak van het bedrijf. Trento® Renovatie is het gevolg.

Best practices

“Bij Trento® Renovatie komen alle processen, oplossingen en samenwerking met partners en opdrachtgevers samen”, legt William Vlug, directeur Renovatie Nijhuis Apeldoorn, uit. “We hebben dit ontwikkeld in samenwerking met de corporaties en is gebaseerd op alle kennis, expertise en ervaring die we in de geschiedenis van ons bedrijf hebben opgebouwd.” Nijhuis Bouw B.V. visualiseert Trento® Renovatie als ‘een kast vol samenhangende best practices’. Opmerkelijk in de methode is de tevredenheid van de huurders, de kwaliteit van assetmanagement, duurzaamheid en kostenbeheersing. Huurders en opdrachtgevers waarderen ons met gemiddeld een 7,8 qua klanttevredenheid.

Enorme opgave

“De corporaties staan voor een enorme opgave. Voor 2050 moeten ze hun aanbod van 2,2 miljoen huizen allereerst verduurzamen en vervolgens CO₂-neutraal maken”, verduidelijkt William Vlug. “En dat in een tijd dat er schaarste is in personeel en materiaal. Daarnaast hebben de corporaties te maken met weerstanden van de bewoners.” In een paar zinnen laat William Vlug zien, hoe groot –bijna onmogelijk- de opdracht is waarvoor corporaties zich gesteld zien. “Met Trento® Renovatie kunnen we de productie aanzienlijk opvoeren”, stelt hij. “Wij gaan bijvoorbeeld voor Vivare de komende vijf jaar tweehonderd woningen per jaar renoveren. Dat doen we binnen planning, met grote tevredenheid van de huurders en het meest kosten efficiënt.” De afgelopen drie jaar heeft Nijhuis Bouw B.V. bijvoorbeeld zeshonderd woningen van Vivare naar Label A gebracht.

Kiezen, herhalen en samen groeien

Bij Trento® Renovatie vormen de huurders het vertrekpunt. “We hebben tien woon- consulenten in dienst. Zij werken in vaste teams aan het draagvlak en zijn dagelijks bereikbaar voor alle vragen en opmerkingen van de huurders. Denken vanuit de bewoner zit geworteld in onze bedrijfscultuur”, zegt William Vlug. Het onder- steunen van assetmanagement bij het opstellen van lange termijnstrategieën is een wezenlijk onderdeel van Trento® Renovatie. “Met altijd actuele data werken we scenario’s uit en samen met de corporaties kunnen we planningen voor de korte en lange termijn uitwerken.” Trento® Renovatie helpt ook bij het bewaken van de projectkosten; meten, weten en zo nodig bijsturen. Ook teamwork is wezenlijk in de methode, want mensen maken het verschil. “Alleen door oprecht samenwerken met de corporaties, de ketenpartners en servicepartners bouwen we aan duurzame relaties. Wij stellen ons open voor het belang van de ander, dat zit in ons DNA.” Trento® Renovatie is geen vaststaand en star proces, maar een uitstekende basis die altijd voor verbetering vatbaar moet zijn. “Kiezen, herhalen en samen groeien, zeggen we dan. We willen samen met corporaties ontdekken hoe hun belangen het beste gerealiseerd kunnen worden”, aldus William Vlug. «

Nijhuis Apeldoorn

Wilmersdorf 27, 7327 AD Apeldoorn

Telefoon 055 - 538 37 00

E-mail apeldoorn@nijhuis.nl

Tekst en fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.