Nieuwe initiatieven op jaarcongres Gelders Energie Akkoord

23 juni 2017 09:43

Nieuwe initiatieven op jaarcongres Gelders Energie Akkoord

Twee dagen vol inspiratie. Ruim 1000 ondernemers, bestuurders, kenniswerkers, studenten en basisschoolleerlingen deden 9 en 10 mei mee aan de energieomslag van Gelderland op het jaarcongres van het Gelders Energie Akkoord. Een resultaat om trots op te zijn!

Onbetwiste hoogtepunt was de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin. Hij was twee dagen in Nederland en gaf in die tijd vier speeches. Hij sprak met Gedeputeerde Staten van Gelderland, hield een dinner-speech voor ruim 60 captains of industry, sprak zo’n 500 bezoekers toe van het jaarcongres en overdonderde de studenten van de HAN.

Rifkin daagde bij ieder optreden zijn publiek uit om nu te starten met verduurzaming. Hij pleitte voor aansluiting bij soortgelijke initiatieven in Noord-Frankrijk, Luxemburg en de regio Rotterdam/Den Haag. Rifkin ziet in de verduurzaming goede kansen om de economie te verbeteren.

Breed draagvlak voor GEA

En dat is juist wat het Gelderse Energiekakkoord nastreeft. Het GEA verenigt momenteel 190 ondernemingen, NGO’s, koepelorganisaties, overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen met als doel een klimaat-neutrale provincie in 2050. Toen we als GNMF met Alliander en het Klimaatverbond het GEA startten, hadden we dit succes nooit durven dromen. Aanleiding van ons initiatief was de uitvoering van het SER Energie Akkoord. Door de koppeling aan een energieneutraal Gelderland in 2050 konden we terug redeneren naar de aanpak op korte termijn.

Bedrijfsleven goed vertegenwoordigd

Die aanpak is gestart met 24 ‘tafels’, met onderwerpen van zon tot monitoring en van procesindustrie tot voorbeeldige overheid. Aan elke tafel zit een breed samengestelde groep van ondernemers, overheden en andere betrokken instellingen. Wat daarbij opvalt is dat het bedrijfsleven goed is vertegenwoordigd. VNO/NCW is een enthousiast partner, maar ook individuele bedrijven doen mee. Deels vanuit business-kansen, maar zeker ook vanuit overtuiging. Het bedrijfsleven is al lang niet meer de partij die aan de rem hangt. Ze is juist een belangrijke aanjager geworden en trekt daarbij steeds meer op met milieuorganisaties zoals de GNMF.

Unieke samenwerking

Zo is op initiatief van de GNMF de eerste zonnedaken-conferentie in het Rijk van Nijmegen georganiseerd. Bedrijven krijgen het aanbod voor plaatsing van zonnepanelen, waarbij veel gedoe rond administratie, subsidieaanvraag en ander regelwerk uit handen wordt genomen. En VNO/NCW rolt met de omgevingsdiensten een programma uit dat bedrijven stimuleert besparingsmaatregelen te nemen die in 5 jaar kunnen worden terugverdiend. Mocht dit echter geen succes hebben, dan komt de Omgevingsdienst met de wet in de hand langs. Een samenwerking die historisch gezien uniek is en ons ervan overtuigt dat beperken van klimaatverandering voor het bedrijfsleven serieuze business is geworden. Oude tegenstellingen vervagen en daarvan word ik enthousiast! «

Volkert Vintges

Meedoen met het Gelders Energie Akkoord?

Kijk op de website www.geldersenergieakkoord.nl.

Kijk voor de 24 tafels en de voortgang op www.geldersenergieakkoord.nl/voortgang.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.