Nieuw Project Kweekvijver Logistiek: ‘Groots om iemand kansen te geven’

11 juli 2017 09:09

Nieuw Project Kweekvijver Logistiek: ‘Groots om iemand kansen te geven’

“Het mes snijdt wat ons betreft aan twee kanten. We willen talentvolle, gemotiveerde statushouders daadwerkelijk perspectief bieden. En we willen ondernemers in de logistiek helpen aan gemotiveerde, loyale medewerkers.” Met deze woorden trapt projectleider Ria Swinkels het gesprek af over het project ‘Kweekvijver Noordoost Brabant Logistiek voor statushouders’.

Een project waaraan inmiddels veertien gemeenten in Noordoost-Brabant meedoen. Ze werken hierbij samen met ROC de Leijgraaf en stichting Werkvloer en worden ondersteund door Vijfsterren logistiek NOB. Samen hebben ze de handen ineengeslagen om kansen te scheppen voor statushouders in de regio én om het toekomstige tekort aan medewerkers in de logistiek (deels) op te lossen. Hiervoor hebben de initiatiefnemers echter bedrijven in de regio nodig. Bedrijven die hun steentje willen bijdragen door deelnemers een leer-werkplek aan te bieden. In eerste instantie voor een periode van drie maanden met behoud van uitkering, gedurende de zogenoemde proefplaatsing. En daarna, wanneer deze proefplaatsing succesvol is verlopen, voor een periode van een jaar waarin een deelnemer bij een bedrijf gaat werken op basis van een jaarcontract van minimaal 28 uur per week.

‘We nemen drempels weg’

“Deze inspanning vragen we niet zomaar van deelnemende bedrijven”, benadrukt Peter Kramer namens DINS. Hij verzorgt binnen het project de trainingen heftruck, reachtruck, stapelaar en electro pallet. “We nemen in het voortraject namelijk veel drempels weg. We zorgen gezamenlijk voor een goede screening en we zorgen ervoor dat deelnemers de benodigde certificaten behalen. Zodat ze bij een potentiële nieuwe werkgever altijd goed beslagen ten ijs komen.” “We willen dat onze deelnemers in de kantine een praatje kunnen maken met hun collega’s. Maar boven alles willen we dat iemand veilig kan werken in een bedrijf. Taallessen in het voortraject nemen binnen ons project dan ook een heel belangrijke plaats in. En deze zijn altijd vakgericht”, benadrukt Hans Jansen, namens stichting Werkvloer.

‘Trotse, sociale onderneming’

In de deelnemende gemeenten wonen in totaal enkele duizenden statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning. “Onze potentiële toekomstige medewerkers”, benadrukt directeur Rob Jansen van Chain Logistics in Uden, deelnemer aan het project. “Wij zijn een trotse, sociale onderneming. En we willen graag collega’s aansteken met dit sociale virus. Ik roep daarom alle bedrijven in de regio op deze gemotiveerde mensen daadwerkelijk een kans te geven onderdeel uit te maken van onze samenleving.”

In de regio loopt al zeven jaar het project ‘Kweekvijver Logistiek’ in de vorm van een BOL-traject (Beroeps Opleidende Leerweg), uitgevoerd door ROC de Leijgraaf. Waarbij deelnemers het overgrote deel van de opleiding op school te vinden zijn. Een invulling waarvoor destijds als gevolg van de recessie gekozen is. Door de grote vraag naar logistieke medewerkers is het nieuwe project gegoten in een BBL-traject (Beroepsbegeleidende Leerweg). Waarbij de nadruk ligt op praktijktraining. Deelnemers werken vier dagen bij een erkend leerbedrijf en gaan een dag in de week naar school. “Werkgevers leiden dus grotendeels zelf hun toekomstige logistieke medewerkers op”, vat Hans Jansen samen.

Duurzaam resultaat

De kans op een duurzaam resultaat is hierdoor volgens de initiatiefnemers heel groot. Dit blijkt wel uit de resultaten van het Project Kweekvijver Logistiek dat al zeven jaar loopt. Zeventig procent van de deelnemers aan dit project is inmiddels uitgestroomd naar een vaste baan of volgt een vervolgopleiding. “Een resultaat waar we met z’n allen trots op mogen zijn”, aldus Ria Swinkels. En juist die trots ziet zij steeds weer terug op de dag van de diploma-uitreiking. Zowel bij de deelnemers wanneer zij met hun diploma in de hand staan, maar zeker ook bij de ondernemers die hun steentje hebben bijgedragen in het leer-werktraject. “Het is gewoon groots mee te helpen iemand kansen te geven”, besluit ze.

De eerste proefplaatsingen van het nieuwe project waren in juni en staan gepland voor november.Heeft u interesse of vragen over het project, neem dan zeker contact op met projectleider Ria Swinkels via onderstaande gegevens.

Kweekvijver Noordoost Brabant Logistiek voor statushouders

Wordt ondersteund door Vijfsterren Logistiek NOB, SBB, L&W en WSP

De deelnemende gemeenten zijn: Cuijk, Grave, Mill, Boxmeer, Sint-Hubert, Sint-Anthonis, Oss, Uden, Landerd, Veghel, Boekel, Bernheze, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode. «

Contactpersoon Ria SwinkelsMobiel

Telefoon 06 - 46 61 88 67

E-mail ria.swinkels@leijgraaf.nl

Tekst: Sandra Kagie / Fotografie: Peter van Huijkelom

 

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.