Minder bekende verduurzamingsmaatregel van een bedrijfspand: zonwering

19 december 2023 13:01

Minder bekende verduurzamingsmaatregel van een bedrijfspand: zonwering

Duurzaamheid is de laatste jaren echt een hot topic geworden. En bovendien niet alleen iets waar over gepraat wordt, maar waar in de praktijk ook echt rekening gehouden mee wordt. Zo proberen ondernemingen minder te verspillen, minder afval te produceren, en bijvoorbeeld minder fossiele brandstoffen te gebruiken door over te stappen op duurzamere alternatieven qua vervoersmiddelen. Ook voor de verduurzaming van bedrijfspanden is steeds meer aandacht. Iets dat daarbij nog wel eens vergeten wordt, is zonwering.

Uiteenlopende maatregelen om een bedrijfspand te verduurzamen

In het verleden was er bij de bouw van bedrijfspanden meestal niet veel aandacht voor de energiezuinigheid ervan. Dit maakt dat er veel winst te behalen is. Onder meer door warmtepompen of andere moderne verwarmingssystemen te gebruiken, door kunststof kozijnen met isolerend glas (HR++- of triple glas) te laten plaatsen, door gevels, het dak en de vloer te laten isoleren en door uitsluitend ledverlichting te gebruiken. Ook zijn veel bedrijfspanden erg geschikt om zelf duurzame energie op te wekken met behulp van zonnepanelen of een windmolen.

Zonwering steeds meer een musthave dan een fijn pluspunt

Verduurzaming heeft positieve effecten op het binnenklimaat van een pand. Zo is het er minder koud, en is de lucht minder vochtig. Een betere isolatie heeft echter ook als voordeel dat het in de zomer binnen warmer wordt. Wil je niet dat de energiebesparing teniet wordt gedaan door airconditioning die harder moet werken? Vergeet dan vooral de zonwering niet.

Bij specialist in zonwering pzn.nl kun je terecht voor projectzonwering in allerlei soorten en maten. Niet alleen als het gaat om ontwerp, maar ook de productie, montage en service. Als deskundige partner zetten ze al hun kennis en ervaring in om een bedrijfspand zo duurzaam mogelijk te maken. Of het nu gaat om uitvalschermen, terrasschermen, screens of rolluiken: ze weten precies welke effect bepaalde zonwering heeft op het binnenklimaat, maar ook op de energieprestatie-eisen van de BENG en mogelijk zelfs de beveiliging van een pand.

Projectzonwering Nederland denkt zelf uiteraard ook aan hun duurzaamheid: alle zonwering produceren ze in hun eigen Nederlandse fabriek.

Diverse redenen om bedrijfspanden te verduurzamen

Ondernemingen verduurzamen bedrijfspanden om allerlei redenen. Zo kiezen ze bijvoorbeeld voor duurzamere bedrijfspanden als onderdeel van een duurzamere strategie, of willen ze hun energiekosten omlaag brengen. Daarnaast moet bij bepaalde bedrijfspanden verplicht een energielabel vastgesteld zijn. En vanaf 1 januari 2023 mogen bijvoorbeeld kantoorpanden ook nog maar maximaal een energielabel C hebben. Hoewel hier afgelopen jaar nog niet op gehandhaafd is, zal dat vanaf 2024 wel het geval zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.