Met deze 4 tips vergroot je de cybersecurity awareness onder je medewerkers

18 december 2023 08:53

Met deze 4 tips vergroot je de cybersecurity awareness onder je medewerkers

We hoeven je het belang van een goede online beveiliging waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Ondanks dat veel mensen weten hoe belangrijk het is, blijft het vaak lastig om jezelf hier tussen alle dagelijkse handelingen mee bezig te houden. Maar cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en kunnen grote schade toebrengen. Om jouw bedrijf te beschermen is het belangrijk om de cybersecurity awareness onder je medewerkers te vergroten.

1. GEEF EEN CURSUS OVER CYBERSECURITY

Het organiseren van een uitgebreide cursus over cybersecurity is een effectieve manier om je medewerkers te informeren over de risico’s en potentiële kwetsbaarheden. Tijdens deze cursus leren medewerkers over het herkennen van phishing-e-mails, veilig gebruik van wachtwoorden, veilig omgaan met klant- en bedrijfsgegevens en het herkennen van fraude.

Zo’n cursus kan medewerkers betrekken en activeren bij het herkennen van risico’s en het beschermen tegen cyberaanvallen. Het is belangrijk om medewerkers na de cursus regelmatig te blijven updaten over de besproken inhoud, zodat de opgedane kennis beter blijft hangen. Dat kan met een werkelijke cybersecurity meeting of door het versturen van een nieuwsbrief met tips.

2. VERZEND EEN NIEUWSBRIEF MET TIPS

Het regelmatig versturen van een nieuwsbrief met tips en updates over cybersecurity is een effectieve manier om bewustzijn onder medewerkers te creëren. In deze nieuwsbrieven kun je informatie delen over recente cyberaanvallen, opkomende phishing-methoden, en tips voor het verbeteren van persoonlijke cybersecurity.

Een goede beveiliging begint niet bij de aanschaf van de beste antivirussoftware maar bij het informeren van je medewerkers. Investeer daarom ook tijd en geld in het creëren van bewustzijn door middel van een nieuwsbrief of denk aan het gebruik van software waarmee je medewerkers kunt betrekken met een campagnematige aanpak.

3. VERSTUUR TEST PHISHING-E-MAILS

Je kunt de kennis en het bewustzijn van medewerkers testen door testmails te versturen die lijken op phishing-e-mails. Deze oefening geeft je inzicht in hoe effectief je huidige trainingsprogramma’s zijn en helpt bij het vergroten van het bewustzijn over cybersecurity. Na de test kun je feedback geven op hoe medewerkers reageerden op de phishing-e-mails en delen wat ze beter konden doen.

4. INSTALLEER CYBERSECURITYSOFTWARE

Naast het vergroten van het bewustzijn onder medewerkers is het essentieel om te investeren in goede cybersecuritysoftware. Deze software helpt bij het beschermen van bedrijfsgegevens door hackers buiten de deur te houden. Overweeg hier het gebruik van antivirusprogramma’s, firewalls, en intrusion detection systemen.

Er is ook speciale software die gericht is op specifieke sectoren. Denk aan antivirussoftware voor financiële bedrijven, of software voor informatiebeveiliging in de zorg.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.