Maak van je flexplek je eigen wereld

1 december 2022 16:00

Maak van je flexplek je eigen wereld

De technologie heeft het aantal en de productiviteit van de persoonlijke hulpmiddelen die wij elke dag op het werk gebruiken, verveelvoudigd. Die belooft nieuwe voordelen voor werknemers en ondernemingen door de ruimte waarin wij leven en werken, in te richten voor meer persoonlijk welzijn en efficiëntie.

De ontwikkeling van de digitalisering en vervolgens die van de pandemie hebben onze manier van werken fundamenteel veranderd door de werkrelatie en de werkmodellen in hun kern te veranderen. Zij hebben ook het concept van kantoor veranderd: van een fysieke locatie naar een diffuus verspreid platform dat verschillende werkstijlen en activiteiten ondersteunt.

In plaats van de ruimte zo aan te passen zodat we overal kunnen werken, passen we de ruimte- thuis, op de werkplek of ergens daartussenin- aan onze behoeften, aan onze persoonlijke “bubble” aan.

Het resultaat is een soort gereedschapskist die van onze aktetas is veranderd in een rugzak die ons overal naartoe vergezelt. Daarin zitten alle dingen die wij gewend zijn bij ons te hebben, die wij als onmiskenbaar beschouwen en die wij gebruiken om aan anderen duidelijk te maken wie wij zijn en waarin wij geloven.

Deze verandering is sinds de pandemie nog duidelijker geworden, nu woon- en stadsruimten zijn verveelvoudigd en een nieuwe invulling hebben gekregen voor telwerk. Het begrip “work-life-balance”, het evenwicht tussen leven en werk, is aan het verdwijnen: de mogelijkheid om de omgeving op elk moment aan specifieke individuele behoeften aan te passen, ondersteunt het welzijn en de werkprestaties van het individu.

In de overtuiging dat deze hulpmiddelen het voor elke werknemer gemakkelijker maken om een reeks persoonlijke en professionele behoeften aan te kunnen, ontwikkelen de BYOD-richtlijnen zich in verschillende richtingen: BYOT (Bring Your Own Technology) en BYOE (Bring Your Own Encryption)  hebben betrekking op technologie in het algemeen en de bescherming van persoonlijke gegevens; WYOD (Wear Your Own Device) heeft betrekking op het gebruik van draagbare apparaten zoals smartwatches op de werkplek, terwijl Bring Your Own Enhancement (opnieuw BYOE) betrekking heeft op de integratie van technologieën voor de verbetering van menselijke vaardigheden, zoals VR-brillen of robotarmen en exoskeletten die de werkprestaties verbeteren. Tot slot verwijst  Accenture7 naar BYOE als Bring Your Own Environment (neem je eigen omgeving mee), waarbij de nadruk exact op het gebruik van persoonlijke hulpmiddelen ligt, waarmee een gepersonaliseerde individuele ruimte kan worden gecreëerd en de onderneming “overal en altijd” kan worden uitgebreid.

Benieuwd naar deze gepersonaliseerde flex-plekken? Lees hier verder!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.