Maak het verschil in duurzaamheid binnen jouw organisatie

5 maart 2024 19:24

Maak het verschil in duurzaamheid binnen jouw organisatie

‘Werken aan duurzaamheid voelt als een druppel op een gloeiende plaat. Wat kunnen we als individu nog doen?’ Dit zegt Marije Klomp, programmamanager Duurzaamheid van de Radboud Universiteit. Ze is tevens hoofdopleider van de cursus van Radboud Academy, waarin jonge professionals worden uitgedaagd tot duurzame veranderingen.

Weliswaar beseft Marije Klomp dat de enorme uitdagingen kunnen lamslaan, maar in de vijfdelige cursus biedt ze vooral perspectief. Iedereen kan iets doen, zegt ze. ‘Met dit leerprogramma laten we zien dat iedereen het verschil kan maken.’ Het is de ambitie van Klomp om alle mensen, als individu en met name ook in hun werk,  te verbinden aan de ambities voor duurzame verandering. ‘Wat als we het potentieel van de gehele beroepsbevolking kunnen aanboren. Als het gewoon onderdeel van je werk is om aan die grote omslag naar een leefbare planeet bij te dragen.’

Inzichten uit tal van vakgebieden

De cursus Young Leadership for Sustainability leert onder meer hoe je anderen motiveert tot duurzame verandering en innovatie, hoe je daarover een goed gesprek voert, en wat hierin jouw eigen drijfveren zijn. Bovendien worden handvatten aangereikt om je invloed op duurzaamheid binnen je organisatie te versterken, gevoed met inzichten uit allerlei vakgebieden, van filosofie tot psychologie en van communicatiewetenschap tot bedrijfskunde. De cursus biedt tevens, voor wie dat wil, de mogelijkheid voor een coachingsgesprek met Marije Klomp.

Lieke Potten, programmamanager Regionale Energiestrategie Noord- en Midden Limburg, is mede door de cursus van vorig jaar bemoedigd om in haar werk de duurzame transitie uit te bouwen. ‘Het schiet maar niet op’, verzuchtte ze regelmatig in haar werk, maar het optimisme is gesterkt, ook door de opgedane kennis en vooral ook dankzij het nieuwe netwerk dat het programma haar bod. ‘Duurzaamheid kan een worsteling zijn, maar je weet nu dat je elkaar verder kunt helpen. En het mooie is dat ik nu ook een netwerk heb buiten de scope van mijn werkveld, namelijk mijn studiegenoten van deze training. We hebben nog altijd contact met elkaar.’

De derde editie van de vijfdelige cursus Young Leadership for Sustainability gaat van start op 11 april 2024. Inschrijven kan tot 28 maart. Het programma is gericht op professionals met minimaal 5 jaar werkervaring die vanuit een (in)formele leiderschapsrol de duurzaamheid van hun organisatie of sector willen vergroten. Lees hier meer over het programma en de inschrijfmogelijkheden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.