Loopbaancompetenties cruciaal in permanent veranderende arbeidsmarkt

15 december 2023 14:23

Loopbaancompetenties  cruciaal in permanent  veranderende arbeidsmarkt

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) is sinds jaar en dag verweven in iedere beroepsopleiding, zo ook bij ROC Nijmegen. En de ambities reiken verder. ROC Nijmegen wil graag samenwerken met partners om bij te dragen aan optimale matches en nog sterkere loopbaancompetenties voor alle studenten, zodat zij wendbaar hun toekomst tegemoet gaan.

Leven Lang Ontwikkelen, het flexibiliseren van het bestaande opleidingscurriculum, de opkomst van skills based modules, leren in bedrijf; ze beogen allemaal toekomstige beroepsbeoefenaren, om-, her- en bijscholers toe te rusten voor een arbeidsmarkt waarop er maar één constante lijkt te zijn: permanente verandering.

Hoewel het behalen van een kwalificatie van groot belang is voor de positie van mbo-studenten op de arbeidsmarkt, is dit slechts een eerste stap. Minstens zo belangrijk is het kunnen omgaan met veranderingen: op de arbeidsmarkt en in de eigen motivatie. Precies dát staat centraal bij LOB: het aanleren van vaardigheden om een leven lang te ontwikkelen en om het leren maken van keuzes. Dat vraagt om inzicht in de eigen kwaliteiten, mogelijkheden, waarden en motieven. Maar het vereist óók vaardigheden om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bij te houden en een netwerk op te bouwen en te onderhouden. LOB begint al in het voortgezet onderwijs en gaat door in het mbo, zodat studenten niet alleen hun opleiding met succes afronden maar ook voorbereid zijn op vervolgstappen in hun loopbaan.

Het versterken van LOB is één van de meest prominente doelen uit de landelijke Werkagenda MBO voor de komende jaren – en ook voor ROC Nijmegen. Taina Mercer, projectleider Stagepact en Aanpak Stagediscriminatie & Versterk je Netwerk, benadrukt dat goede oriëntatie en begeleiding voortijdige uitval van studenten helpt voorkomen. “Met realistische voorkennis en levensechte ervaringen, zoals bedrijfsbezoeken en stages, helpen we studenten een afgewogen keuze te maken voor een opleiding. We hebben het werkveld hard nodig om die ervaringen mogelijk te maken.”

Jolien van Haalen, programmamanager Talentontwikkeling bij ROC Nijmegen: “Het is aan ons om binnen onze opleidingen te zorgen voor een betekenisvolle dialoog en reflectie naar aanleiding van die ervaringen: hoe was dit voor mij, waarom spreekt het één me aan en het ander minder, wat zegt dat over mij? Op die manier leren we studenten om hun ervaringen van persoonlijke en maatschappelijke betekenis te voorzien, wat essentieel is om sturing te kunnen geven aan de eigen loopbaan.”

“Wij hebben ons als ROC ten doel gesteld om die koppeling tussen praktijkervaringen van studenten en de ontwikkeling van loopbaancompetenties verder te versterken. Door meer expliciete aandacht voor ontwikkeling van loopbaancompetenties in de opleidingen. En door nog meer mogelijkheden te bieden om te oriënteren en ervaring op te doen binnen de beroepspraktijk. Voor studiekiezers, maar ook in de opleidingen.”

Brede basis

Een manier om meer ruimte te geven aan de oriëntatie van studenten is om te starten met een brede basis in de opleiding. Mercer: “Een voorbeeld is het cluster Zakelijke Dienstverlening, waar verschillende opleidingen onderdeel van zijn. De eerste 6 maanden van de opleiding maken studenten kennis met alle richtingen binnen zakelijke dienstverlening. Op deze manier komen ze in aanraking met beroepsmogelijkheden waar ze in eerste instantie niet voor gekozen hebben, maar die wel in het verlengde van hun interesse en keuze liggen. Ze leren ontdekken waar hun interesse naar uitgaat en waar hun talenten liggen, waardoor ze een beter onderbouwde keuze kunnen maken.”

Netwerken is onontkoombaar, ook al lijken de banen voor het oprapen te liggen

Natuurlijk zijn ook de praktijkstages voor elke student een goede leerschool om te ontdekken of hij/zij op de goede plek zit of het vak voldoende interessant vindt. Van Haalen: “Stages worden in beginsel beoordeeld op basis van hun uitkomst: goed of niet goed. Een leerbedrijf zal het misschien als negatief beoordelen als een student de stage niet haalt of afbreekt, maar bedenk: ook een stage die niet goed gaat, kan ontzettend belangrijk en betekenisvol zijn als leermoment voor de student. Het komt dan aan op de kwaliteit van de dialoog en reflectie die daarop volgt. Als zo’n ervaring het zelfinzicht vergroot en het beroepsbeeld versterkt, kan dat positief bijdragen aan zijn of haar vervolgstappen.”

Netwerken werkt

“Netwerken is onontkoombaar, ook al lijken de banen voor het oprapen te liggen. Zo’n driekwart van de mbo studenten vindt werk dankzij het eigen netwerk. Maar niet elke student beschikt over een sterk netwerk, waardoor de kansen van studenten sterk verschillen”, zegt Mercer. “We proberen studenten daarin op weg te helpen om hun uitgangspositie op de arbeidsmarkt te versterken. Ook is het voor studenten waardevol om te ontdekken in wat voor soort bedrijf ze willen werken en binnen welke bedrijfscultuur. Dan moet je goed weten wat je zoekt, maar ook weten wie je kan helpen om dat te vinden.”

Met ‘Versterk je Netwerk’, voor tweedejaars en ‘Kies je Job’, voor afstudeerders organiseert ROC Nijmegen evenementen waar studenten en bedrijven elkaar ontmoeten. In de lessen worden studenten voorbereid op het event. Ze leren hoe je een netwerk opbouwt, uitbreidt en onderhoudt. Ze leren zichzelf te presenteren en te verkennen welk bedrijf ze interessant vinden en waarom. Tijdens het event voeren studenten netwerkgesprekken met vertegenwoordigers van een bedrijf. Klikt het, dan maken ze een vervolgafspraak op locatie. Mercer: “Uit deze evenementen komen allerlei connecties voort, van stages tot vakantiewerk en een echte reguliere baan. Netwerken werkt. De route naar de arbeidsmarkt toe is cruciaal en daarin kunnen werkgevers en opleiders gezamenlijk waarde toevoegen.” «

Oproep versterk je netwerk

Dinsdag 27 februari 2024 vindt Versterk je Netwerk plaats bij Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Kom en maak als bedrijf kennis met potentiële stagiaires of toekomstige medewerkers. Kijk voor de deelnemende opleidingen, het aanmeldformulier en het dagprogramma op www.roc-nijmegen.nl/events/versterk-je-netwerk.

ROC Nijmegen
Campusbaan 6
6512 BT Nijmegen
Tel 024 8904500
Email info@rocnijmegen.nl
www.rocnijmegen.nl

Tekst: Huub Luijten // Fotografie: Mathijs Hanenkamp

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.