Lokaal betaalcircuit dat in de basis Fryske bedrijven met elkaar verbindt

20 april 2022 12:19

Lokaal betaalcircuit dat in de basis Fryske bedrijven met elkaar verbindt

Foto: Cirkel Fryske euro 

Hoeveel meer kansen liggen er in de regio? Laat de verbinding en de onderlinge versterking binnen je eigen netwerk en het hele Friese MKB écht werken door elkaar met Fryske euro’s te betalen. Het initiatief van de Fryske Euro is dit voorjaar gestart met de opbouw van een lokaal betaalcircuit dat in de basis Fryske bedrijven met elkaar verbindt. Het innovatieve betaalsysteem vormt standaardeuro’s met enkele extra regels om tot een effectief reëel betaalmiddel dat beschikbaar blijft in de regio.

Ondernemers maar ook consumenten en overheden die zich aansluiten, kunnen hun onderlinge transacties met Fryske euro’s betalen. Fryske euro’s blijven binnen het netwerk circuleren en zorgen keer op keer voor lokale omzet. Iedere besteding wordt zo een investering in jezelf en je omgeving. De kans dat je uitgegeven Fryske euro ook weer terugkomt bij jouw bedrijf is heel reëel.

Versterking van het lokale bedrijfsleven is ook duurzaam. Lokaal aanbod vraagt om minder invoer van producten en diensten van elders. Hiermee wordt ook de kwetsbaarheid in tijden van crises, of het nu door klimaat of oorlog komt, verkleind.

Het idee dat lokaal circulair geld goed werkt voor het stimuleren van lokale economie is niet nieuw. Stichting STRO voert al tientallen jaren concrete projecten met dergelijke geldsystemen. Met het in eigen beheer ontwikkelde innovatieve digitaal betaalsysteem Cyclos is inmiddels ook internationale ervaring opgedaan. In Nederland zijn er 7 communities die deze vorm van circulair geld gebruiken.

Ervaring leert dat de slagingskans groot is als ondernemers uit MKB het voortouw nemen. Zij weten als geen ander dat verbinding tussen ondernemers leidt tot omzetkansen en dat onderlinge transacties leiden tot meer verbinding en betrokkenheid. Betalingen in Fryske euro maken de onderlinge verbinding nog concreter en trekken die verbinding door naar de regionale reële economie. Door euro’s om te zetten in Fryske euro’s wordt voorkomen dat het in het netwerk geïnvesteerde geld snel de provincie uit gaat.

Meer over de Fryske euro vindt u op www.defryskeeuro.nl Daar staat ook alles over het openen van een Fryske-eurorekening.  Bent u op zoek naar een interessant onderwerp voor uw eigen netwerk? De initiatiefnemers voor De Fryske euro lichten graag verder toe wat lokaal circulair geld kan betekenen voor ondernemers in de huidige tijd. Neem contact op met Lenie Braks via contact@defryskeeuro.nl of 06 23099971.

De initiatiefgroep van vijf personen heeft de Fryske euro belangeloos van de grond getild. Ze zoeken nog naar concrete ondersteuning van hun werkzaamheden. Ideeën hiervoor zijn ook van harte welkom.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.