SPARK! Laat de vonk tussen techniek en leerlingen overspringen

15 december 2023 14:23

SPARK! Laat de vonk tussen  techniek en leerlingen overspringen

Tom Kokke in het klaslokaal van Berko: “Je moet proeven, ervaren of iets je ligt, of je het leuk en interessant vindt. Die ervaring bieden wij met SPARK!”

De gemeente Wijchen, het Maaswaal College en vijf technische bedrijven in Wijchen staken de koppen bij elkaar om samen een platform voor activiteiten te bieden dat leerlingen praktisch kennis laat maken met verschillende facetten van techniek.

Het initiatief is ingegeven door de grote vraag naar technisch personeel. Een vraag die in de toekomst alleen maar nijpender wordt als er geen actie wordt ondernomen. SPARK! steekt daarom samen met de gemeente Wijchen en het Maaswaal College de handen uit de mouwen. “SPARK! is geen formele organisatie met statuten en een vastgelegde structuur”, duidt Tom Kokke, directeur-eigenaar van Berko Wijchen. Voor deze gelegenheid vertegenwoordigt hij SPARK! als woordvoerder. “We zijn een club van gelijkgestemden die met eigen geld heel praktisch dingen doet. Want dingen doen, daar zijn wij goed in.” Die club, zoals Kokke het noemt, bestaat naast Berko uit Modderkolk, Lagusski, Eromesmarko en Nooteboom Trailers.

Over de omvang van SPARK! zegt Kokke: “We willen onze club klein houden. Met ons vijven is alles overzichtelijk en kunnen we onderling snel schakelen met het onderwijs en de gemeente om zaken praktisch in te vullen.” De woorden ‘praktisch aanpakken’ en ‘doen’ zijn sleutelbegrippen in het initiatief. “Wat we doen is kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 15 jaar kennis laten maken met techniek. En op een manier dat het ook ‘landt’. Kinderen – en ook vaak hun ouders – hebben geen idee hoe veelzijdig techniek is. Wat ligt er dan meer voor de hand dan kinderen al op jonge leeftijd op een veilige en laagdrempelige manier kennis te laten maken met facetten van techniek. En om die kennismaking te laten plaatsvinden bij de bedrijven, zodat ze zien en ervaren hoe een technisch bedrijf er van binnen uitziet, hoe er wordt gewerkt en wat er wordt gemaakt.”

Ons eerste doel is 80 leerlingen op weg te helpen met SPARK!

Ervaren en proeven

Op het hbo en mbo haken veel studenten af weet Kokke. “Ze kozen de verkeerde studie. Het verbaast me niet. Pas als je weet waarvoor je kiest kun je echt kiezen. Het klinkt misschien Cruyffiaans, maar zo is het wel. Je moet proeven, ervaren of iets je ligt, of je het leuk en interessant vindt. Die ervaring bieden wij met SPARK! Zo kunnen leerlingen een weloverwogen keuze maken voor een opleiding. Hopelijk is dat er een in de techniek, want er zijn veel jongeren die met hun hoofd én hun handen willen werken.”

“Onze aanpak sluit aan bij het onderwijscurriculum van de school. In ons geval is dat tot nu toe het Maaswaal College, maar in de toekomst hopelijk ook andere middelbare scholen. Aansluiten bij het onderwijsprogramma is een bewuste keuze. Wij vinden dat ons SPARK! programma moet zijn ingebed in de bredere aanpak van de school om ook te beklijven.” Leerlingen uit de vmbo bovenbouw maken daarom als onderdeel van de beroepenoriëntatie gedurende veertien dagdelen kennis met de verschillende activiteiten van de SPARK! bedrijven. “Elk bedrijf heeft zijn klaslokaal waar we groepjes van maximaal acht leerlingen ontvangen en begeleiden”, vertelt Kokke. “Ze werken er aan opdrachten waarbij ze de gekozen competenties op school kunnen behalen. Tijdens een ‘finale’ in het Technoforum hebben ze in 2023 hun certificaat uitgereikt gekregen. Door deze benadering ontdekken en ervaren ze wat er gebeurt in onze bedrijven en of het bij hun past.”

Gelieerd aan SPARK! en geïnitieerd door het Maaswaal College nemen bovenbouwleerlingen van de school deel aan Leren in Bedrijf. Hiervoor volgen ze een bij een bedrijf een keuzevak dat aansluit bij hun profielkeuze. Wie het keuzevak met goed resultaat afrondt, krijgt een certificaat. De uitreiking hiervan vindt plaats op 23 januari 2024 bij Eromesmarko.

Kinderen – en ook vaak hun ouders – hebben geen idee hoe veelzijdig techniek is

Startpunt

“We zijn begonnen met een jaar proefdraaien om te ervaren waar het goed gaat en waar het beter kan. In april 2023 zijn we als SPARK! officieel van start gegaan in Technoforum Wijchen. Sindsdien is ons hele palet aan mogelijkheden beschikbaar voor leerlingen, zoals workshops, open dagen, praktijklessen, informatie, sociale media en onze website.” Op de startbijeenkomst presenteerde SPARK! een door leerlingen van het Maaswaal College ontworpen en uitgevoerde interactieve en mobiele escaperoom. De leerlingen werden daarbij begeleidt door medewerkers van SPARK! bedrijven. Kokke: “Die escaperoom is er een voorbeeld van hoe we jongeren laagdrempelig kennis laten maken met techniek en met de werkelijkheid op de werkvloer.”

“Ons eerste doel is 80 leerlingen op weg te helpen met SPARK! Dit platform is een startpunt om, meer dan tot nu toe, te denken vanuit de leerling. Dat we ze de mogelijkheid kunnen bieden om hun kansen en keuzes ten volle te benutten. Hieraan gekoppeld willen we ook meer leerlingen laten kiezen voor een werkgever dicht bij huis, in het Wijchense.”

“We willen uitdragen wat we doen en hoe we dat doen in de hoop dat ons initiatief navolging krijgt in de regio en daarbuiten. We staan daarom open voor contacten met gelijkaardige initiatieven. Dat hoeft niet te betekenen dat anderen op dezelfde wijze de zaken aanpakken. Liefst doen ze het beter en slimmer dan dat wij het hier doen. Daar kunnen we alleen maar van leren en onszelf ook weer verbeteren.” «

Modderkolk is als installatiebedrijf actief in de industriële elektrotechniek en automatisering voor klanten binnen de gezondheidszorg, industrie en watermanagement. In 2012 startte Modderkolk een eigen bedrijfsschool, de Modderkolk Academy.

Lagusski ontwikkelt, produceert en verkoopt design RVS trapleuningen en balustrades met LED verlichting voor de particuliere (Lumigrip®) en professionele markt (ILLUNOX®). Met de tak Industrial Solutions ontwikkelt en maakt Lagusski onderdelen en machines voor de semiconductor-, auto- en consumenten elektronica industrie.

Berko adviseert, verkoopt, assembleert, levert, installeert, leaset en verhuurt compressorinstallaties, conditioneringsapparatuur en pneumatische gereedschappen. Tevens verleent Berko service, onderhoud, reparatie en revisie.

Eromesmarko ontwerpt en produceert circulaire flexibele inrichtingsoplossingen voor het onderwijs; van basisschool tot en met universiteit. Dit doen ze door te luisteren naar wat scholen, leerlingen/ studenten en docenten nodig hebben.

Nooteboom Trailers is een internationale onderneming. Nooteboom ontwerpt en produceert trailers voor uitzonderlijk wegvervoer, zoals het transport van bouwmachines, hoogwerkers, kraandelen, torens en vleugels van windturbines.

Maaswaal College biedt middelbaar onderwijs voor vmbo tot en met gymnasium. De school laat leerlingen vroegtijdig kennismaken met het beroepenveld, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding.

Gemeente Wijchen maakt de verbinding tussen onderwijs en bedrijven. De gemeente faciliteert vernieuwende concepten en bedrijfsscholen, leren buiten school of leren van bedrijven in school. Door onderwijs kunnen jongeren zich ontwikkelen en in Wijchen werk vinden en er zich vestigen.

SPARK!
Nieuweweg 101
6603 BK Wijchen
E mail info@sparkwijchen.nl
www.sparkwijchen.nl

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.