Julia Kruslin: 'De tech-industrie is nog steeds erg mannelijk en heeft meer vrouwen nodig'

11 augustus 2023 11:28

Julia Kruslin: 'De tech-industrie is nog steeds erg mannelijk en heeft meer vrouwen nodig'

Drie jaar geleden volgde Julia Kruslin een intensieve training bij tech-opleidingsinstituut Le Wagon in Amsterdam. Daarna is er veel veranderd voor Julia, want ze werd een zeer succesvolle fintech-ondernemer. De Oostenrijkse is medeoprichter van de Duitse investeringsapp beatvest, gericht op beginnende beleggers. Het bedrijf heeft nu 13 werknemers.

Was het altijd al je droom om ondernemer te worden?

"Het was eigenlijk niet vanaf het begin mijn roeping, omdat ik aanvankelijk erg risicomijdend was. Maar in de afgelopen tien jaar, door mijn studie en programma's zoals Le Wagon en ondernemersprogramma's die ik heb gedaan, bevond ik me in de juiste gemeenschap. En nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik iets anders zou doen. Beatvest is geboren uit een diep geloof in het stimuleren van individuen om controle te nemen over hun financiële toekomst en leeftijdsarmoede te voorkomen.”

Wat is jullie visie?

“Onze visie is om een revolutie teweeg te brengen in het beleggingslandschap door het toegankelijk en lonend te maken voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of risicomijdend gedrag. Iedereen zou moeten weten hoe te beleggen en hoe financiële zekerheid te verkrijgen. Toen ik van risicomijdend naar ondernemend evolueerde, sloot de visie van beatvest aan bij mijn persoonlijke groei. Ik ben gepassioneerd over het creëren van een platform dat mensen in staat stelt om te leren over langetermijninvesteringen en leeftijdsarmoede te bestrijden. We willen een generatie inspireren om vol vertrouwen te investeren en de basis te leggen voor welvaart op de lange termijn."

Je was consultant en daarna werd je ondernemer. Dat is een beetje riskant. 

"Ja, de sprong wagen van consultant naar ondernemer was inderdaad een gewaagde beslissing. En ik ben ook niet in zo'n omgeving opgegroeid. Mijn familie heeft nooit iets opgericht. Ze hebben niet eens gestudeerd. Ik was de eerste in mijn familie die studeerde. En ik had toen niet het ondersteunende netwerk dat het zelfs maar een optie maakte. In de afgelopen tien jaar heb ik een sterk netwerk opgebouwd en kwam ik in contact met talloze inspirerende mensen. Deze interacties vormden geleidelijk mijn perspectief en voedden mijn ondernemersaspiraties. Vandaag kan ik met een gerust hart zeggen dat ik omringd ben door ondernemende mensen die dezelfde passie delen voor het creëren van positieve verandering. Dit ondersteunende ecosysteem heeft me geholpen om het ondernemerschap volledig te omarmen."

Wanneer ben je beatvest gestart, samen met je medeoprichter?

"We hebben beatvest in oktober 2021 opgericht en we hebben ongeveer €1,5 miljoen opgehaald. En nu zijn we een team van 13. Het is nu bijna twee jaar geleden. Beatvest is een app die mensen helpt die aan de slag willen met het beleggen om op de lange termijn vermogen op te bouwen voor hun pensioen. Zodat ze het zelf kunnen doen. Op dit moment is beatvest beschikbaar in het Duits, omdat we ons in eerste instantie hebben gericht op het Duitse ecosysteem en de Duitse doelgroep. Onze toekomstige plannen omvatten echter de lancering van een Engelse versie, waarmee we ons bereik uitbreiden naar een wereldwijd publiek. Daarnaast kunnen Nederlandse gebruikers onze app al downloaden en gebruiken, zodat ze kunnen profiteren van de functies van beatvest."

Het is dus een soort leermiddel voor mensen om hun kennis over beleggen op te bouwen.

"Ja, dat klopt! Beatvest biedt een unieke waardepropositie, vooral voor beginners in de wereld van beleggen. Het draait om twee belangrijke componenten. Ten eerste maken we leren over beleggen extreem gemakkelijk en toegankelijk door modules van één minuut aan te bieden die naadloos in iemands dagelijks leven kunnen worden geïntegreerd. Deze hapklare aanpak zorgt ervoor dat gebruikers in hun eigen tempo kunnen leren, zonder zich overweldigd te voelen.

Ten tweede gaan we verder dan alleen leren door educatie te verweven met praktische toepassing. Als gebruikers kennis opdoen, kunnen ze die meteen toepassen op hun beleggingen. Deze praktijkgerichte aanpak stelt mensen in staat om meteen te beginnen met het opbouwen van hun beleggingsportefeuille. Aan het einde van de cursus hebben gebruikers een gediversifieerde portefeuille bestaande uit ETF's, waardoor ze een sterke basis hebben voor hun financiële toekomst."

Een leuke manier om kennis op te doen over beleggen.

"Veel mensen vertelden ons dat ze zo lang leren en zich nog steeds niet zelfverzekerd voelen. Ze weten nog steeds niet waar ze moeten beginnen. beatvest verweeft het leerproces sterk met de handeling van het beleggen.

Als je naar een broker gaat, hebben de meeste mensen geen idee wat ze doen. Ze kopen gewoon iets willekeurigs en stoppen er dan meestal mee, omdat ze het gevoel hebben dat ze meer moeten leren."

Je werd geselecteerd voor de Forbes 30 onder de 30 in 2022. Was het een grote verrassing voor je dat ze je hebben geselecteerd?

"Als vrouwen onderschatten we onszelf soms. Dat is precies wat hier gebeurde: hoewel het Forbes-team me informeerde dat ik gekozen was, raakte de e-mail zoek. Ik was nietsvermoedend totdat ik op een dag op LinkedIn een notificatie opende. Ik was geselecteerd! Wat volgde was een overweldigende golf van steun en dat was echt een mooie waardering voor ons werk. Het liet me zien dat wat we bouwen met beatvest er toe doet en een enorm potentieel heeft."

Laten we overschakelen naar Le Wagon. Je hebt in 2020 een bootcamp van negen weken gedaan in Amsterdam. En je hebt veel vaardigheden geleerd tijdens die negen weken.

"Ja, ik denk dat ik nog nooit zoveel dingen heb geleerd in twee maanden dan met Le Wagon. Ik vind de manier van leren gewoon ongelooflijk. De manier waarop ze over elk detail hebben nagedacht in hoe ze de kennis overbrengen is echt indrukwekkend. En ik denk dat het ook invloed heeft gehad op hoe we beatvest hebben gebouwd. Want we moesten ook nadenken over hoe we mensen moesten trainen."

Dus de training is in veel opzichten heel nuttig voor je geweest.

"Het was een van de nuttigste dingen die ik ooit in mijn leven heb geleerd. En het gaf me ook veel zelfvertrouwen om andere dingen in mijn leven aan te pakken."

Eén van de doelen van Le Wagon is om te stimuleren dat er meer vrouwen in de techindustrie werken. Wat vind je van dat idee?

"Als je het bekijkt vanuit het perspectief van beatvest, krijgen we veel vrouwelijke sollicitanten, maar we krijgen geen vrouwelijke developers. Slechts een paar. We hebben meer vrouwelijke developers nodig. De meeste vrouwen denken dat het moeilijk is. Het is alleen voor mannen, omdat er geen rolmodellen zijn. En daarom is het zo belangrijk om dit door te drukken bij vrouwen. Om ze op jonge leeftijd te laten zien dat het ook iets voor hen is. Want ik denk dat het één van de nuttigste vaardigheden is die je tegenwoordig kunt hebben."

De techindustrie is nog steeds erg mannelijk? 

"Ja. Als het gaat om fintech-oprichters, zijn we bijna alleen in Duitsland. Mijn medeoprichter is ook vrouw. Maar er zijn bijna geen vrouwelijke oprichters. En veel mensen solliciteren specifiek bij ons omdat ze zeggen dat ze vrouwelijke bazen willen hebben voor wie ze willen werken."

Ben je nog steeds op de een of andere manier verbonden met Le Wagon?

"Ik voel me nog steeds emotioneel verbonden. Ik ken ook veel mensen met wie ik de bootcamp heb gedaan. Sinds ik de cursus heb gedaan, ben ik niet meer in Amsterdam geweest. Ik moet nog een keer terug. Misschien deze zomer."

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.