Jouw import en export van en naar Oost-Europa goed geregeld

18 november 2021 10:28

Jouw import en export van en naar Oost-Europa goed geregeld

Je hebt een prachtig bedrijf of gaat een bedrijf beginnen waarbij je goederen wilt importeren of exporteren van en naar het buitenland. Alhoewel jouw kennis van je bedrijf en je artikelen groot is, is het importeren en exporteren van goederen een vak apart. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden en wat je het beste kunt doen om dit proces vlekkeloos te laten verlopen.

Wat komt er kijken bij het exporteren naar Oost-Europa?

Wanneer je goederen wilt exporteren vanuit Nederland naar Oost-Europa heb je een aantal documenten nodig waardoor de transport naar Oost-Europa goed geregeld is. Om te beginnen is er een uitvoeraangifte nodig. Voor deze aangifte is het verplicht om gebruik te maken van een elektronische aangiftesysteem. Op deze manier kan de douane een beter inzicht krijgen in wat er de EU verlaat.

Het kan per land van bestemming of afkomst verschillen welke documenten er nodig zijn om de goederen vlekkeloos langs de douane te krijgen. Het beste is dat je een partij in de arm neemt die weet hij doet en kennis heeft van alle benodigde documentatie omtrent het exporteren, importeren of doorvoeren. Tegenwoordig is het aangifteproces geautomatiseerd. Dat scheelt een hoop tijd en vaak zijn de goederen al aangemeld binnen enkele minuten.

Wat als je goederen wilt importeren?

Ook bij het importeren van goederen komt meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Er komt een hoop administratie bij en je hebt echt kennis nodig om het importproces soepel te laten verlopen. Zo is het nodig voor de douane dat je je goederen laat inklaren. Het kan nodig zijn om dat via een intrastat aangifte te doen. Hiervoor heb je een speciale code nodig en moet je allerlei gegevens invoeren, zoals het BTW- nummer, aard van de transactie, de hoeveelheid goederen en de verslagperiode. Het goed invoeren van deze gegevens is erg belangrijk. Wanneer er fouten geconstateerd worden, kan het zijn dat je een boete krijgt hiervoor.

Waar sla je al die goederen op wanneer je te maken hebt met seizoensartikelen?

Het kan natuurlijk zijn dat je, om wat voor reden dan ook, je goederen wilt laten opslaan. Sommige bedrijven hebben veel goederen die niet het hele jaar door geïmporteerd of geëxporteerd moeten worden. En binnen je eigen bedrijf heb je daar ook niet altijd plaats voor. Dan kan het handig zijn om je goederen extern te laten opslaan. Zorg er wel voor dat je goederen veilig zijn opgeslagen en dat ze later schadevrij en veilig weer verzonden kunnen worden.

Wil je volledig ontzorgd worden in alles wat komt kijken bij de import en export van je goederen? Dan ben je bij Twentepoort Logistiek aan het goede adres. Twentepoort Logistiek is gespecialiseerd in alle douane-activiteiten en zo verloopt je import of export altijd vlekkeloos en heb je daar zelf geen omkijken meer naar.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.