Is je kantoor al klaar voor de nieuwe verplichting per 2023 uit het Bouwbesluit?

3 juni 2022 10:20

Is je kantoor al klaar voor de nieuwe verplichting per 2023 uit het Bouwbesluit?

Al lang lag het plan om voor kantoren vanaf 2023 een energielabel C te verplichten, maar inmiddels ligt dit al jaren vast in de wet door de aanpassing van het Bouwbesluit 2012. Hierdoor zal je kantoorpand dus volgend jaar al een energielabel C of beter moeten hebben. Deze verplichting is voortgekomen uit doelstellingen die opgenomen zijn in het Energieakkoord. De maatregel moet dan ook leiden tot een forse energiebesparing binnen de bebouwde omgeving, waar onder meer een led TL lamp bij kan helpen. Die besparing is bovendien ook nodig voor het reduceren van de CO2-emissie. In 2030 moet dit namelijk met 49 procent verlaagd zijn, de energielabel A zal dan bovendien standaard worden. Een energieneutraal gebouwd kantoor is daarnaast het streven voor 2050. 

Wat betekent de aanpassing van het Bouwbesluit 2012 precies?

In het Bouwbesluit 2012 wordt een energielabel verplicht gesteld voor bestaande bouw, dit staat om precies te zijn in afdeling 5.3 Inmiddels is een nieuw deel toegevoegd aan het Bouwbesluit, namelijk het artikel 5.11. Hierin is bepaald dat een kantoorgebouw niet gebruikt mag worden vanaf 1 januari 2023 als het geen geldig energielabel heeft met een Energie-Index slechter dan 1,3. Op de naleving van deze labelverplichting zullen gemeenten in ons land gaan toezien. Je kantoorpand mag je dus niet langer gebruiken als het voor 1 januari 2023 niet energielabel C heeft gekregen, het zal dus beslist moeten voldoen aan de eisen hiervan. De kans is groot dat de gemeente eerst een waarschuwing zal geven zodat de gebouweigenaar alsnog de mogelijkheid krijgt om het kantoor aan te passen naar de richtlijnen van energielabel C. Desondanks is een dwangsom of zelfs een sluiting van het pand niet uitgesloten als de nieuwe maatregel in het Bouwbesluit 2012 niet gevolgd wordt. 

Wat houdt de labelverplichting in voor je kantoorpand?

Om precies te kunnen zeggen wat de nieuwe labelverplichting betekent voor je kantoor moet je eerst weten wat je huidige energielabel is. Als dit nog niet C is dan zul je dus diverse maatregelen moeten nemen om te kunnen voldoen aan de eisen. Begin hier vooral op tijd mee, voor je het weet is het namelijk alweer 1 januari 2023. Mogelijk zul je wat investeringen moeten doen om energielabel C te kunnen krijgen, zoals bijvoorbeeld het kopen van led TL buizen. Experts raden bij het doen van investeringen aan om ook alvast vooruit te kijken naar de eisen van energielabel A die verplicht wordt in 2030. Op deze manier kun je twee vliegen in één klap slaan. 

Ook is het van belang om gebruik te maken van de subsidiemogelijkheden. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld nog een paar aantrekkelijke fiscale voordelen die je kunt gebruiken met behulp van milieu- of energie-investeringsaftrek en potentieel geldelijke subsidies. Op deze manier kun je mogelijk zelfs een led TL armatuur tegen een lagere prijs kopen om vervolgens te plaatsen in je kantoorpand. Bekijk dus goed welke subsidiemogelijkheden er momenteel zijn als je probeert te voldoen aan de eisen van energielabel C! 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.