Investeringsfonds Altix sluit haar eerste fonds met EUR 60 miljoen 20 procent boven gestelde doel

15 maart 2024 11:12

Investeringsfonds Altix sluit haar eerste fonds met EUR 60 miljoen 20 procent boven gestelde doel

Private equity portfoliofonds Altix heeft haar eerste fonds 20 procent boven het gestelde doel van EUR 50 miljoen gesloten. Meer dan 150 investeerders hebben samen zo’n EUR 60 miljoen geïnvesteerd in Altix Alt.1. Het in 2023 gelanceerde fonds heeft met Rivean Capital, Gilde Healthcare, Quadrum Capital, Inflexion en Axcel Partners vijf toonaangevende private equity-fondsen geselecteerd die namens Altix Alt.1 inmiddels in 16 bedrijven hebben geïnvesteerd.

Altix is opgericht door ervaren professionals uit de private equity sector met als doel de private equity markt op een transparante en efficiënte manier te ontsluiten voor investeerders. Altix co-founder en CEO Cesco van der Vliet: “Wij zijn Altix gestart omdat steeds meer ondernemers en vermogende professionals aangaven in private equity te willen investeren maar geen toegang hadden tot de meest interessante fondsen.” Van der Vliet en zijn mede-oprichters wilden de private-equity markt openbreken. “Wij geloven in een eigen en eigentijdse benadering om investeren in private equity toegankelijker, onder meer door investeringen van meerdere beleggers tegen lage kosten te bundelen. Daarnaast zetten we ons eigen netwerk en ervaring met private equity in om gerenommeerde fondsen te selecteren zodat we het kapitaal dat mensen bij ons investeren kunnen plaatsen bij de juiste fondsen. Instappen kan al vanaf EUR 100.000, maar wij hebben het afgelopen jaar gemerkt dat we ook veel investeerders aantrekken die een of enkele miljoenen bij ons investeren. Dat is geweldig, en laat zien dat onze transparante benadering mensen aanspreekt.”

Marktomstandigheden

Altix is het afgelopen jaar gegroeid naar 10 medewerkers. Van der Vliet: “Het was met de onzekere geopolitieke situatie en de stijgende rente natuurlijk een spannend jaar, en we zijn er dan ook heel trots op dat we er als nieuwe speler in zijn geslaagd om binnen 12 maanden 60 miljoen euro op te halen.”

Aanvankelijk dachten de oprichters van Altix vooral investeerders aan te trekken door de relatief lage minimuminleg van EUR 100.000. Het werd echter snel duidelijk dat de investeerders voor het Altix.1-fonds vaak kozen vanwege de digitale propositie. Die zorgt ervoor dat investeerders efficiënt en papierloos kunnen participeren. “Dit houdt niet alleen de kosten laag, maar geeft ook inzicht in de performance van de portefeuille,” aldus Van der Vliet. “Dat is voor elke investeerder natuurlijk een geweldige propositie. Daarbij rekenen wij de laagste fees in onze sector en hanteren we een heldere kostenstructuur.”

Vijf private equity fondsen

Meer dan 150 mensen hebben geïnvesteerd in het Altix Alt.1 fonds. Tom Boersma, co-founder en COO: “We hebben met een groot aantal private equity-fondsen uit heel Europa gesproken. Uiteindelijk hebben we met Rivean Capital, Gilde Healthcare, Quadrum Capital, Inflexion en Axcel Partners vijf top private equity fondsen met zeer kundige teams en geweldige rendementen geselecteerd. Zij hebben inmiddels al in 16 bedrijven geïnvesteerd; dit worden er uiteindelijk tussen de 80 en 100. Dat betekent dat mensen met één investering participeren in een groot aantal, met zorg geselecteerde bedrijven in verschillende sectoren en regio’s.”

Na de nu aangekondigde sluiting lanceert Altix dit voorjaar het Alt.2 fonds met een focus op Europese mid market Private Equity fondsen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.