Inspiratie voor je bedrijfsplan: 3x een ondernemingsplan voorbeeld

5 oktober 2019 16:04

Inspiratie voor je bedrijfsplan: 3x een ondernemingsplan voorbeeld

Je hebt ideeën om een onderneming te starten en staat op het punt deze op papier te zetten. Maar dan vraag je jezelf af: hoe maak ik een ondernemingsplan? Wat moet er eigenlijk in staan? Hoe ziet een goed ondernemingsplan eruit? We geven je drie keer een voorbeeld van een ondernemingsplan. Hiermee haal je genoeg inspiratie in huis om zelf een professioneel bedrijfsplan te maken.

Wat moet er in een ondernemingsplan staan?

Een goed ondernemingsplan (of bedrijfsplan, businessplan) beschrijft je ondernemingsplannen en onderbouwt deze met een financieel plaatje. In een ondernemingsplan staat alles zwart-op-wit: wat je aanbiedt (product of dienst), wat de bedrijfskosten zijn, hoe je alles financiert en welke winst je verwacht. Daarnaast is het verstandig een SWOT-analyse toe te voegen; hiermee laat je zien dat je ook naar de kansen en bedreiging in de markt hebt gekeken, en naar de sterktes en zwaktes binnen je bedrijf.

Wat is een goed ondernemingsplan?

Maar een goed ondernemingsplan gaat nog verder dan alleen een complete inhoud. Een goed ondernemingsplan heeft een professionele lay-out en is geschreven in foutloos Nederlands. Alleen op deze manier kom je betrouwbaar over, en helpt het plan financiering los te krijgen.

3x ondernemingsplan voorbeeld

Voorbeeld #1
Op de website van de Rabobank kan je naast een template, vier voorbeelden van ondernemingsplannen in PDF downloaden: voor zzp’ers, detailhandels, dienstverlening en horeca. Handig, want elke onderneming is anders.

Het detailhandel voorbeeld van een ondernemingsplan is zakelijk opgemaakt, de lay-out is simpel. Het plan heeft geen inleiding, maar bevat wel een samenvatting van jouw plannen. Dit kan fijn zijn voor een lezer die snel een beeld wil krijgen van de plannen, zonder het hele document door te lezen.

Het Rabobank ondernemingsplan voorbeeld is een handige leidraad om je eigen ondernemingsplan te schrijven. In het voorbeeld vind je namelijk onder elk hoofdstuk en elke kop een blauw blokje met een aantal vragen. Door die te beantwoorden in een eigen document, krijgt je ondernemingsplan al snel vorm.

Voorbeeld #2
Op de website van kredietverstrekker Qredits vind je een leeg template van een ondernemingsplan. Na aanmelding kan je het Word-document downloaden. Hier kan je direct in typen. Dit maakt het schrijven van een ondernemingsplan wel heel makkelijk; je beantwoordt simpelweg de vragen in de tekstblokken. Ben je helemaal klaar met schrijven, dan kan je de vragen – cursieve, blauwe tekst – verwijderen en sla je het plan op als PDF.

Minpunt aan het Qredits businessplan voorbeeld is dat je voor het financiële plan weer een apart Excel-bestand moet downloaden. Maar… dat is ook meteen een pluspunt. Want het financiële plan dat je in je account van Qredits vindt, maakt het kinderspel om financiële overzichten te maken. Denk aan een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsprognose. Het enige wat je hoeft te doen is de vragenlijst beantwoorden. De financiële overzichten kan je vervolgens kopiëren naar je ondernemingsplan in Word.

Wat betreft lay-out is het Qredits plan net zoals die van de Rabobank redelijk basic opgemaakt. Natuurlijk draait het allemaal om de inhoud – maar het oog wil ook wat. Toch?

Voorbeeld #3
Het derde en laatste voorbeeld is ons eigen voorbeeld. Save the best for last – nietwaar? Ons gratis voorbeeld van een ondernemingsplan richt zich op een duidelijke doelgroep: investeerders. Zij focussen zich in het bijzonder op vier punten: de onderneming, de rentabiliteit, de ondernemer en de markt. Precies die punten komen dan ook duidelijk naar voren. Zo kan een financierder snel beoordelen hoeveel investeringsrisico jouw onderneming met zich meebrengt.

Je ziet in ons voorbeeld hoe je de inleiding van een ondernemingsplan richt aan de lezer. Ook bevat het een duidelijke inhoudsopgave. Vanuit hier bladert de lezer snel naar de gewilde informatie. Elk hoofdstuk is tot in detail uitgewerkt, zodat een investeerder een compleet beeld krijgt van de onderneming en de persoon erachter.

Tot slot is dit ondernemingsplan voorbeeld modern opgemaakt, met frisse kleuren, duidelijke grafieken en tabellen, en toegankelijke illustraties die de tekst ondersteunen. Hiermee kan je het businessplan vol vertrouwen aan je investeerder overhandigen.

Of toch uitbesteden?

De voorbeelden hierboven laten precies zien hoe je te werk moet gaan als je een ondernemingsplan gaat schrijven. Natuurlijk is elk bedrijf en elk bedrijfsplan uniek. Ons advies is dan ook om de verschillende ondernemingsplannen te downloaden, en deze ter inspiratie te gebruiken.

Maar misschien zit je – nu je de voorbeelden hebt gezien – júíst met de handen in het haar. Want waar moet je beginnen? Wel zo fijn om te weten dat je dit klusje gewoon kan uitbesteden. Bij StartBoard kan je het businessplan laten maken. Kan jíj doen waar je goed in bent, en heb je straks ook nog eens net zo’n strak resultaat als hierboven in ons voorbeeld!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.