Innovatieve impuls voor ‘groen/blauw’ onderwijs

14 december 2021 13:27

Innovatieve impuls voor ‘groen/blauw’ onderwijs

Arjen Jaarsma: “Het verbinden van economie en ecologie is een van onze grote maatschappelijke thema’s waaraan we als Yuverta een bijdrage kunnen leveren.”

Op 1 januari 2021 fuseerden het Wellant, Citaverde en Helicon tot één onderwijsorganisatie onder de naam Yuverta. Sinds augustus prijkt de nieuwe naam op de gevels van alle vestigingen. Het samengaan biedt de groen/ blauwe opleiders de mogelijkheid meer innovatieve slagkracht te ontwikkelen, met als motto ‘Thuis in de toekomst’.

“Yuverta is de nieuwe naam van de vmbo en mbo scholen die in een groot deel van Nederland mensen opleiden op het gebied van klimaat, energie, water, voeding en welzijn van mens en dier. Yuverta verwijst naar jij (yu), toekomst (verte) en groen (verde)”, zegt Arjen Jaarsma over de nieuwe naam voor de fusieorganisatie. Jaarsma is regiodirecteur van de vestigingen in Gelderland. “De fusie is ingegeven door de wens om het blauw-groen onderwijs te verstevigen en groeikansen te bieden. Deze opleidingen onderbrengen in algemene vmbo en mbo scholen zou de eigenheid doen verwateren. Brede samenwerking binnen het groen/blauwe onderwijs, zoals nu bij Yuverta het geval is, levert voordelen op. Je kunt een aantal zaken beter organiseren en er ontstaat meer armslag om specifieke opleidingstrajecten aan te bieden. De aangesloten scholen behouden overigens hun eigen profiel en de al bestaande samenwerking met bedrijven gaan we verder uitdiepen.”

Groot én kleinschalig

Hoe ziet Yuverta er ‘cijfermatig’ uit? De fusie verenigt opleidingen voor vmbo en mbo onder één bestuurlijke paraplu. Yuverta heeft vestigingen van Amsterdam tot in Heerlen. De nieuwe organisatie omvat 53 scholen, zo’n 30.000 leerlingen, studenten en cursisten en meer dan 2000 docenten. “Als je die cijfers zo op een rij ziet denk je misschien ‘een moloch’, is dat wel beheersbaar en wendbaar? Ja. We vergroten er juist onze slagkracht mee”, stelt Jaarsma. “We organiseren de opleidingen op een kleinschalige manier, waarbij persoonlijke aandacht en begeleiding van onze leerlingen en studenten overeind blijft. Over het nieuwe motto ‘Thuis in de toekomst’ zegt Jaarsma dat dit een goede weerspiegeling is van de ambitie die Yuverta heeft. “Groen en blauw onderwijs zit in de lift. We zien dat steeds meer jongeren en volwassenen aanhaken bij de reguliere en verkorte opleidingen die we bieden. We gaan ons als opleidingsorganisatie sterker dan tot nu toe profileren op het gebied van duurzaamheid. Daar liggen grote uitdagingen en grote kansen. Het groen/blauwe onderwijs is allang ontgroeid aan het ‘geitenwollensokken’ imago.”

Maatwerk

Op mbo niveau biedt Yuverta 66 verschillende opleidingen, daarom een willekeurige selectie. Jaarsma: “Je kunt bij ons Land- en tuinbouw opleidingen doen, bijvoorbeeld over Techniek en Mechanisatie; opleidingen rond Dierverzorging of Dierenartsassistent met specialisatie Biotechniek; Groene Handel en Logistiek; Milieu opleiding tot Bodemonderzoeker. Teveel om allemaal op te noemen. In Nijmegen hebben we bijvoorbeeld ook de opleiding Stad en mens, dit is nu typisch een opleiding met verschillende specialisatiemogelijkheden, gericht op de hedendaagse mens die in een verstedelijkt land wil bijdragen aan vergroening en meer biodiversiteit.”

“Voor al die opleidingen werken we samen met bedrijven en brancheorganisaties, en veruit de meeste van die opleidingen bieden we aan op verschillende manieren, passend bij de mogelijkheden en behoeften van de studenten en bedrijven. We bieden reguliere mbo opleidingen in de BOL en BBL variant, daarnaast organiseren we maatwerktrajecten voor bijscholing en omscholing. Alles in nauwe afstemming met de (toekomstige) behoeften van werkgevers.”

Leven Lang Ontwikkelen

“Onze manier van opleiden wordt steeds diverser. Veel beroepen ontwikkelen zich en er komen in veel branches nieuwe functies bij waarvoor we opleiden en de mensen die we opleiden variëren steeds meer qua leeftijd en achtergrond. Bijscholing en omscholing betreft altijd volwassenen en de leeftijden lopen van twintigers tot begin zestigers. Mensen werken gemiddeld ook langer en de overheid stimuleert ook Leven Lang Ontwikkelen (LLO) middels diverse regelingen. Een voorbeeld van een opleiding waar mensen op terecht komen die veelal al werkervaring in een ander beroep hebben, is de unieke opleiding voor schaapherder. Een kleine maar in het oog springende opleiding waar we deelnemers van alle leeftijden aantreffen. De toenemende flexibiliteit in opleiden en opleidingstrajecten vertaalt zich praktisch in het binnen studierichtingen aanbieden van modules waar studenten hun opleiding uit kunnen samenstellen. “Deze aanpak sluit goed aan bij de arbeidsmarktbehoefte naar breed opgeleide groene en blauwe vakmensen.”

Practoraten en hotspots

Waar hbo opleidingen hun lectoraten hebben, ontstaan bij mbo opleidingen steeds meer practoraten. Een practoraat is een expertiseplatform waar praktijkgericht onderzoek plaatsvindt. Dit met als doel het uitdragen van kennis en innovatie en het opleiden van studenten tot innovatief vakmanschap. Bij zo’n practoraat werken docenten, studenten en regionale partners vanuit het bedrijfsleven actief samen. Zo ontstaat een brug tussen onderwijs, onderzoek en bedrijven. “Momenteel bestaan er bij Yuverta al enige practoraten, zoals ‘Groene Levende Stad’ in Houten en ‘Innovaties in de Duurzame Voedselketen’ in Den Bosch. En er zullen er meer volgen”, aldus Jaarsma. “In Nijmegen hebben we een Groene Hotspot op het gebied van Hovenier en Tuin- en landschapsinrichting. Hierbij werken we samen met brancheorganisatie VHG en meer dan 150 bedrijven, waarbij we samen het onderwijs voor de toekomst ontwikkelen. In Velp hebben we een hotspot op het gebied van Boom en Natuur, daar gaan we ook een practoraat aan toevoegen.”

Markt- en maatschappelijke ontwikkelingen

“Met practoraten en meer flexibele opleidingsmodules haken we aan bij de veranderende arbeidsmarkt en de bredere maatschappelijke ontwikkelingen rond verduurzaming. Veel belangrijke vraagstukken gaan over blauw en groen; de luchtkwaliteit, watermanagement, voedsel, biodiversiteit en circulaire economie. Er zijn veel lokale en regionale initiatieven hieromtrent, zoals het vergroenen van de woonomgeving en bedrijventerreinen. Alleen al rond dit thema komen verscheidene van onze opleidingen samen. Bijvoorbeeld het tegengaan van verdroging en overstroming door ecologisch verantwoord waterbeheer en het letterlijk groener maken van de versteende omgeving door een aanplantbeleid dat het ecologisch evenwicht bevordert. Aan het verbinden van economie en ecologie kunnen de opleidingen van Yuverta een belangrijke bijdrage leveren. Op het gebied van klimaat, energie, water, voeding en welzijn van mens en dier, de terreinen waarvoor we opleiden, is er veel beweging en innovatie door op een andere, duurzame manier naar zaken te kijken en dingen aan te pakken met oog voor de lange termijn. Hieraan dragen wij als Yuverta heel graag bij door innovatie en ondernemingszin.”

Yuverta vmbo Nijmegen

Marga Klompélaan 37
6532 SB Nijmegen
Telefoon 024 - 355 0642
www.yuverta.nl

Yuverta mbo Nijmegen

Energieweg 19
6541 CW Nijmegen
Telefoon 024 - 374 1300
E-mail info@yuverta.nl
www.yuverta.nl

Tekst en foto: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.