Hulp bij het kiezen van de juiste rechtsvorm

20 januari 2023 11:35

Hulp bij het kiezen van de juiste rechtsvorm

Iedereen die een eigen bedrijf begint in Nederland moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier leg je onder andere vast wat voor rechtsvorm jouw bedrijf is. Het kiezen van de juiste rechtsvorm kan soms lastig te zijn. Een eenmanszaak heeft hele andere voordelen dan een bv of nv. Wij leggen hier simpel uit wat de meest voorkomende rechtsvormen zijn.

 Wat voor eigen bedrijf je begint is natuurlijk voor iedereen anders. Hier komen dus ook andere regels en voordelen bij kijken. Zorg dat je naast ons artikel ook je eigen onderzoek doet en informatie vraagt bij de Kamer van Koophandel. Het is heel populair in Nederland en een online bedrijf te beginnen. De legalisering van kansspelen heeft bijvoorbeeld aangezet tot het oprichten van meer gokbedrijven. In sommige gevallen is dit een online casino zonder vergunning, maar er zijn ook genoeg aanbieders met licentie.

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Als je eigen privévermogen aansprakelijk is voor de schulden van het bedrijf, dan gaat het om een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Daaronder vallen de volgende rechtsvormen:

Eenmanszaak

Misschien wel de eenvoudigste rechtsvorm van allemaal is de eenmanszaak. Je bent in dit geval privé verantwoordelijk voor je zakelijke schulden. Veel freelancers en zzp’ers schrijven zich bijvoorbeeld in als eenmanszaak. Hoewel je maar 1 eenmanszaak mag oprichten, kan je hier wel meerdere handelsnamen, activiteiten en vestigingen onder hebben. De eenmanszaak is samen met de Vof de meest gekozen rechtsvorm.

Start een eenmanszaak zonder teveel gedoe. Je schrijft je al in voor 75 euro bij de KVK. Let goed op: je kan geen aanspraak maken om de WW, WAO of WIA als je een eenmanszaak hebt. Het beste is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Verder zijn er nog aanvullende verzekeringen waar je over na wil denken.

Vennootschap onder firma

Afgekort ook wel vof genoemd. In dit geval ga je samenwerken met andere ondernemers onder één gemeenschappelijke naam. Er is geen startkapitaal nodig en alle afspraken worden in een vof-contract vastgelegd. Net als bij de eenmanszaak zijn alle vennoten privé verantwoordelijk voor de hele vof. Vennoten zijn namelijk geen rechtspersonen.

Een vof is net zo makkelijk opgericht als een eenmanszaak. Schrijf je in bij de KVK voor 75 euro en je bent een vof gestart. Bij de oprichting schrijf je alle belanghebbende in bij het UBO-register. Dit zijn personen die bijvoorbeeld meer dan 25% eigendomsbelang hebben.

Het contract waar we het eerder over hebben is niet verplicht, maar wel raadzaam. In het contract staan zaken zoals hoeveel elke vennoot inbrengt en bijvoorbeeld hoe de winst verdeeld wordt. Een vof-contract opstellen kost tussen de €200 en €400.

Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid

Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid ben je niet privé verantwoordelijk voor de schulden van je bedrijf. Dit kan voordelig zijn, maar dat is het zeker niet voor iedereen. Ga zelf alle rechtsvormen nog een keer nauwkeurig na om de beste voor jou te vinden.

Besloten vennootschap

Bij een besloten vennootschap zijn de bestuurders niet privé verantwoordelijk voor het bedrijf. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen en die zijn in het bezit van de aandeelhouders. Dat is ook gelijk waar de hoogste macht ligt. Het winstrecht is bepaald door de aandelen. De bv kan bijvoorbeeld aandelen uitdelen zonder winstrecht of zonder stemrecht.

De bestuurders runnen het dagelijkse bedrijf. Daarnaast kunnen er aparte toezichthouders zijn zoals een raad van commissarissen in een two-tier board. Als de toezichthouders deel uitmaken van het bestuur gaat het om een one-tier board.

Het oprichten van een bv is iets ingewikkelder dan de vorige twee rechtsvormen. Voor de oprichting ga je naar de notaris toe. Daar wordt een notariële akte opgesteld met de statuten. De notaris regelt daarna de inschrijving van de bv bij de KVK. Het startkapitaal van de vennootschap moet minimaal €0.01 zijn. Dit mag met geld of bijvoorbeeld goederen geregeld worden. Bij een bv komt ook weer het UBO-register aan de beurt. Alleen voor beursgenoteerde bv’s is dit niet nodig.

Naamloze vennootschap

We komen bij onze laatste rechtsvorm aan. Hier wordt vaak voor gekozen als er veel kapitaal nodig is in een bedrijf. Met aandelen kan het geld binnengehaald worden. De aandeelhouders kunnen vervolgens meebeslissen in de ondernemen. Het startkapitaal ligt op €45.000

Een nv lijkt voor een groot deel op een bv. De hoogste macht ligt bij de aandeelhouders en er kan een two-tier of one-tier board zijn. Het oprichten van een nv gebeurt bij de notaris. Hier bevindt zich het grootste verschil. Een nv richt je op met €45.000 startkapitaal. Alleen als de NV niet beursgenoteerd is moeten de belanghebbende in het UBO-register opgenomen worden.

Naast het startkapitaal zijn er nog andere kosten zoals die van de notaris. Dit kan oplopen tot wel €2200. De administratie van een nv is ook water serieuzer met jaarstukken die opgesteld moeten worden.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.