Houd grip op je energiekosten met een dynamisch energiecontract zakelijk

11 januari 2024 14:26

Houd grip op je energiekosten met een dynamisch energiecontract zakelijk

In een tijd waarin duurzaamheid en kostenefficiëntie hoog op de agenda van bedrijven staan, komt de focus steeds vaker te liggen op het optimaliseren van energieverbruik. Een innovatieve benadering om zakelijke energiekosten te verlagen is het gebruik van een dynamisch energiecontract zakelijk. In dit artikel verkennen we de werking van dit contract en hoe bedrijven direct kunnen profiteren van de gunstigste prijzen op de energiemarkt.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract zakelijk?

Net zoals er dynamische energiecontracten voor particulieren bestaan, die overigens steeds gebruikelijker worden, is er ook een dynamisch energiecontract zakelijk. Dit contract is speciaal ontworpen voor de zakelijke markt en is geschikt voor zowel kleinschalig MKB als grote bedrijven.

Vaste prijscontracten zijn momenteel zeldzaam. Het dynamisch energiecontract zakelijk is een aantrekkelijke oplossing, en niet alleen vanwege de prijs. Met dit type contract variëren de kosten van de energierekening maandelijks. Dit komt doordat je als bedrijf de dagprijs betaalt. Deze prijs wordt beïnvloed door schommelingen in de energieprijzen, waardoor bedrijven direct profiteren als de prijzen dalen.

Bij een dynamisch energiecontract zakelijk zijn de EPEX en EGSI leidend

Bij een dynamisch energiecontract zakelijk spelen de EPEX en EGSI (LEBA) een cruciale rol. De EPEX fungeert als de dagmarkt voor elektriciteit, terwijl de EGSI (LEBA) dit doet voor gas. Op deze platformen worden de prijzen per uur en per dag vastgesteld. Bedrijven die kiezen voor een dynamisch energiecontract zakelijk ontvangen de werkelijke energie- en gasprijzen op basis van deze markten. Vaak zijn die vele malen voordeliger dan vaste en variabele tarieven, die pas later worden aangepast wanneer de EPEX en EGSI hun prijzen aanpassen. Daardoor profiteer je met een dynamisch energiecontract direct van de scherpste prijzen.

Een dynamisch energiecontract zakelijk brengt verschillende voordelen met zich mee

Met een dynamisch energiecontract zakelijk wordt het voor bedrijven makkelijk om kosten te besparen - je profiteert immers direct van dalende energieprijzen. In de afgelopen jaren is overigens gebleken dat een dynamisch energiecontract tot wel 35% voordeliger uit kan pakken dan een contract met vaste of variabele tarieven.

Een dynamisch energiecontract zakelijk is niet alleen goed voor de financiën, maar ze spreken ook tot de duurzaamheid van bedrijven. Duurzaamheid is tegenwoordig een van de belangrijkste pijlers van bedrijven, en een dynamisch contract biedt ook de mogelijkheid om te kiezen voor CO2-neutrale stroom. Hiermee wordt het voor bedrijven makkelijker om te voldoen aan de regel- en wetgeving om te verduurzamen.

Altijd op de hoogte van je energieprijs

Met een dynamisch energiecontract zakelijk ben je altijd op de hoogte van je energieprijs. Juist omdat de prijzen zo flexibel zijn, is volledige transparantie over de hoogte van de uur- en dagprijs essentieel. Zo helpt het overstappen naar een dynamisch energiecontract bedrijven niet alleen om te profiteren van de gunstigste marktprijzen, maar helpt het ook om meer grip te krijgen op hun energieverbruik en hun energiekosten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.