Hoe zit het met een huurrecht advocaat?

24 mei 2023 08:48

Hoe zit het met een huurrecht advocaat?

Zowel een verhuurder als een huurder kan een huurrecht advocaat inschakelen om verschillende redenen. Een huurrecht advocaat helpt je bij het nakijken of opstellen van een huurcontract of treedt in het recht als er een geschil ontstaat tussen de verhuurder en huurder. Het komt daarnaast regelmatig voor dat een huurder verplicht uit een huurwoning moet vertrekken vanwege bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen. Bij nieuwe ontwikkelingen kun je denken aan het verbouwen van een winkelcentrum en renovatie waardoor een winkel tijdelijk of definitief moet worden verplaatst.

Wat zijn de taken van een huurrecht advocaat?

Een huurrecht advocaat heeft als specialisme het beoordelen en opstellen van contracten. Dat kunnen allerlei soorten huurcontracten zijn, maar ook de zogenaamde pachtcontracten die in de horeca vaak worden gebruikt. Alles wat je vindt in het contract is bindend. Als huurder is het slim om het contract op te laten stellen door een huurrecht advocaat. Bij het verhuur van een kantoor moet een heel ander huurcontract worden opgesteld, dan bijvoorbeeld een huurcontract bij een winkel. En bij de verhuur van woonruimten is het qua regels weer heel anders. Heb je zelf een huurcontract opgesteld, dan is het slim om dit contract op z’n minst door een huurrecht advocaat te laten beoordelen. Dit betekent ook als je gebruik hebt gemaakt van standaardmodellen zoals het ROZ model. Het gaat er met name om dat aanpassingen van je verhuur of huur gelden binnen het recht en niet nadelig voor je zijn.

Een huurrecht advocaat bij grootschalige projecten

Het kan voorkomen dat grote renovaties of verbouwingen plaatsvinden door zorginstellingen, woningcorporaties of overheden. Bij renovaties en ontwikkelingen door de overheid kan dit gepaard gaan met het wijzigen van het bestemmingsplan. Een verhuurder van een bedrijfspand, zoals een groot winkelcentrum, of een woningcorporatie die huizen voor ouderen wil renoveren, moeten met veel zaken rekening houden qua regel- en wetgeving. Dit geldt voor zowel bedrijfsruimten als woonruimten. Wat ook een belangrijke rol speelt is de vergoeding van schadeloosstelling en schade. Een huurrecht advocaat weet wat er bij deze zaken allemaal moet gebeuren. Ook kun je een huurrecht advocaat inschakelen bij geschillen tussen huurder en verhuurder. Of je kunt huurrecht advocaten informeren bij de verhuur van een woning op Airbnb of onderverhuren van je huis.

Huurrecht advocaat kan helpen bij geschillen

In het huurcontract vind je aan welke regels de verhuurder en huurder zich moeten houden. Het contract bestaat uit waarden, normen en wettelijke regels. Houdt een partij zich niet aan het huurcontract, dan kunnen er juridische stappen worden ondernomen. Wenselijker is natuurlijk om er samen uit te komen. Ook hier kan een huurrecht advocaat bij helpen. Is de relatie zo beschadigd, dan weet de huurrecht advocaat de weg naar de rechter te vinden. Vaak is het probleem dat een huurder de huur niet wil betalen of een betaalachterstand heeft. Dan heb je als verhuurder de mogelijkheid om een huurrecht advocaat in te schakelen om het achterstallig bedrag alsnog te innen of de huurder uit de woning of bedrijfspand te zetten. Incasso van de huurvordering die de huurrecht advocaat regelt kan zelfs gratis zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.