Hoe maak je een eigen webwinkel?

20 december 2021 11:58

Hoe maak je een eigen webwinkel?

De coronacrisis heeft veel beweging gebracht in de ondernemersmarkt. Zo is er een flinke groei te zien in het aantal webwinkels in Nederland het afgelopen jaar. 

Het opzetten van een webshop is niet moeilijk, zolang je maar weet waar je moet beginnen. Zit je er ook over na te denken om een webwinkel te starten? In dit artikel lees je meer over de twee manieren om een webshop te maken: via een standaard webshop builder of een open source webshop software.

Webshop maken via een webshop builder

Een webshop builder gebruiken is ideaal wanneer je nog geen ervaring hebt met het maken van een website. Je hoeft tegenwoordig geen expert te zijn om je eigen webwinkel aan te maken en op te bouwen. Dat doe je met zo’n zogeheten webshop builder waarbij je je eigen webshop maakt vanuit een standaard format. In zo’n webshop builder zitten de basiselementen inbegrepen, zoals een contactpagina, een pagina waar je je producten kunt toevoegen en een homepage (bron: Webwinkelsucces.nl).

Het enige wat je zelf moet doen, is teksten aanpassen, afbeeldingen toevoegen, contactgegevens veranderen en de layout hier en daar naar eigen smaak aanpassen. Eenvoudiger en sneller kan bijna niet! Voor beginnende ondernemers is dit dé manier om een webwinkel op te zetten. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je op deze manier een website nooit 100% naar eigen smaak kunt samenstellen omdat je vastzit aan een standaard format. Ook moet je vaak aardig wat betalen om van zulke software gebruik te maken. Er zijn gratis softwares beschikbaar, maar die zitten vaak vol advertenties en links - iets wat je liever niet wilt op de website van een webwinkel.

Webwinkel maken via open source webshop software

Ben je van mening dat je eigen bedrijf een website nodig heeft zoals je die nog nergens kunt vinden? Dan is het aan te raden om een webshop ‘vanaf de bodem’ op te bouwen. Huur een professional in of verdiep je zelf in zogeheten open source webshop software. Daarmee kun je namelijk je eigen webwinkel vanaf het begin af aan opzetten (vanuit de ‘source’). Hierbij bepaal je zelf de indeling van je pagina’s, de opbouw van je website en meer. Het enige wat je moet doen is een open source webshop software hosten bij een hostingprovider.

Dat is misschien meer werk en kost je meer tijd dan wanneer je een webshop maakt bij een webshop builder, maar er zitten veel voordelen aan open source webshop software. Je webwinkel zit op deze manier niet vast bij een webshop builder. Dat ziet er voor je klanten vaak veel professioneler uit. Webshops die via een builder gebouwd zijn, zijn vaak al heel herkenbaar als zodanig. Bouw je een webwinkel vanaf het begin helemaal zelf op dan kun je origineel zijn, een mooie huisstijl opbouwen en net even anders zijn dan je concurrenten. Kijk dus goed welke manier van een webshop maken bij jouw bedrijf past en kies de software waar je je het fijnst bij voelt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.