Hoe kunnen we het tekort aan vakmensen in de bouw oplossen?

13 februari 2018 11:01

Hoe kunnen we het tekort aan vakmensen in de bouw oplossen?

De bouwsector: het is een enorme branche die heel wat mogelijkheden, groeikansen en verrassingen biedt, maar het is dan natuurlijk ook wel een van de belangrijkste. Toch is er een ernstig tekort ontstaan aan vakmensen in de bouw, juist omdat de vraag ernaar zo groot is - en de opleidingen niet eenvoudig zijn. Het is dan ook een hele uitdaging om dit tekort aan te vullen, maar het is niet onmogelijk. Hoe dat het beste gebeurt en waarom, zijn twee vragen die een duidelijk antwoord behoeven!

Het tekort aan vakmensen in de bouw aanvullen

1. Opleidingen toegankelijker maken

De moeilijkheidsgraad van de opleidingen zorgt er op zich al vaak voor dat mensen gaan afhaken, wat natuurlijk niet positief is. Het is dan ook geen slecht idee om die opleidingen toegankelijker te maken voor iedereen. Dat wil niet zeggen dat het ineens allemaal gemakkelijk moet worden, maar er moet wel meer nadruk gelegd worden op wat bijvoorbeeld een opleiding stukadoor kan opleveren; heel wat kansen in de bouwsector, snel aan werk geraken, enzovoort. Op die manier zullen zoekende studenten meer geneigd zijn zich in de bouw te gaan specialiseren! Daarnaast dient er op alle bouwopleidingen van elk niveau goede begeleiding voor studenten te zijn om te zorgen dat ze het meest uit hun opleiding halen.

2. Meer promotie voeren voor opleidingen

Naast de kwaliteit van de 'reclame' voor deze opleidingen, is het ook belangrijk dat er gewoon méér wordt gedeeld over de sector op zich. De bouw wordt immers nog altijd vaak gezien als een sector die voor een selecte groep mensen zijn, en dat maakt het natuurlijk minder toegankelijk. Hoe meer de bouw als openbare sector wordt geïntegreerd in de maatschappij, hoe groter de kans dat mensen voor zo'n bouwopleiding gaan kiezen!

3. Werkmensen beter begeleiden bij de zoektocht naar werk

Ten slotte is het natuurlijk een kwestie van mensen die zijn afgestudeerd in een bouwopleiding, betere kansen te geven in die sector. Iemand die een opleiding stukadoor heeft gevolgd, vindt vaak moeilijk werk gewoon omdat hij of zij niet optimaal wordt begeleid bij de zoektocht. Welke stappen moet ik ondernemen? Bij wie kan ik het beste terecht? Hoe lang duurt die zoektocht gemiddeld? Allemaal vragen waar een werkzoekende mee zit, en het is dan ook belangrijk daar op te antwoorden!

Meer vakmensen is méér succes voor de bouwsector

De vraag naar gespecialiseerde vakmensen groeit dagelijks, en dat maakt bovenstaande maatregelen dan ook essentieel. Zeker als de maatschappij nog verder wil groeien is het belangrijk aandacht te besteden aan de bouwsector, die er een hoeksteen van vormt!

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.