Hoe kies je de beste zakelijke rekening?

25 augustus 2022 14:00

Hoe kies je de beste zakelijke rekening?

Om een beetje vervelend te beginnen. Het is onmogelijk te bepalen wat voor jou de beste zakelijke rekening is. Dat hangt van zoveel factoren af. Gelukkig kan je wel een heel eind de juiste richting op worden gestuwd. Hoewel de kosten belangrijk zijn, is dit zeker niet de enige graadmeter.

De bank

De bank waar je de zakelijke rekening opent, is uiteraard een belangrijke keuze. En hier komt de factor geld meteen om de hoek kijken. Er zijn gratis zakelijke bankrekeningen waarbij je of maandelijks of jaarlijks een vast bedrag betaalt. Online kan je genoeg hulp vinden. Zo zijn er diverse bank reviews waar je de voor- en nadelen van de verschillende banken kunt zien. Financiële experts zoeken dan voor je uit wat de beste keuze is.

Misschien wel niet?

Het is geen verplichting om een zakelijke bankrekening te hebben. En als je maar enkele transacties per maand doet, kan je die in theorie ook via je persoonlijke bankrekening doen. Dit is helemaal gratis, maar ook hier hoeft geld geen rol te spelen. Bijna alle banken vragen een vergoeding voor een zakelijke rekening. Dit zijn kleine bedragen, en het is veel makkelijker om je bankzaken via een zakelijke rekening te laten verlopen. Dus maar gewoon doen!

Kosten per transactie

Dit verschilt uiteraard per bank. Bij veel banken betaal je een vast bedrag per jaar of per maand. De transacties zijn dan gratis. Pas als je echt veel transacties hebt, komen er kosten bij. Ook zijn er banken die een 'gratis’ zakelijke rekening hebben. Gratis staat hier niet voor niks tussen haakjes, omdat je per transactie betaalt.

Ook een spaarrekening

Behalve een zakelijke betaalrekening kan je daarnaast een zakelijke spaarrekening openen. Dit heeft verschillende voordelen. De belangrijkste is dat je een plek hebt waar je geld kunt parkeren dat je later nodig hebt. Dan kan je denken aan de inkomstenbelasting. Deze komt pas in het volgende jaar, en kan bij een goed lopend bedrijf behoorlijk hoog zijn. Verder is een spaarrekening ideaal voor de inkomsten die je mist als je op vakantie bent. En, maar dat is toekomstmuziek (waar je wel aan moet denken), voor je pensioen.

Boekhoudprogramma erbij?

Met een zakelijke rekening wordt het al een stukje eenvoudiger om zelf de boekhouding te doen. Vaak kan je bij het afsluiten een zakelijke rekening voor een compleet pakket kiezen. Dan krijg je ook nog een spaarrekening en eventueel een boekhoudprogramma. Daarmee wordt de boekhouding voor iedere ondernemer eenvoudig om te doen. En je bespaart er geld mee, omdat je geen boekhouder meer hoeft in te huren. Een boekhoudprogramma kost vaak tussen 10 en 20 euro per maand.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.