Het verschil tussen beleggen en traden

21 november 2018 11:27

Het verschil tussen beleggen en traden

Veel mensen die willen traden, hebben het over beleggen, en andersom. Wat is eigenlijk het verschil?

Beleggen

Als je belegt, dan geloof je in het bedrijf waarvan je de aandelen koopt. Bijvoorbeeld: je koopt aandelen Phillips, omdat je verwacht dat deze in de komende maanden of zelf jaren zullen stijgen en je elk jaar een leuk rendement kan ontvangen. Naast beleggen in aandelen, kan je ook denken aan beleggen in obligaties, vastgoed of fondsen.

Mensen beleggen bijvoorbeeld als aanvulling op hun pensioen of voor de studie van de kinderen. Als je belegt, dan kijk je niet elke dag naar de koers, je kijkt naar de horizon, waar je denkt dat de koers heen gaat. Dat je tussendoor ook wel eens door een dal gaat, dat begrijp je. Beleggen is dus investeren in de toekomst, met geld dat je niet direct weer nodig hebt om bijvoorbeeld de kapotte TV of koelkast te laten repareren.

Traden

Traden betekent handelen en wil zeggen: je handelt in de onderliggende waarde van belegbare producten. Vaak koop en verkoop je het product dus niet eens, maar neem je een positie in ten opzichte van dat product (Bijvoorbeeld opties of CFD’s), bijvoorbeeld het recht om een product te kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs. Net als een handelaar op de markt, ben je niet voornemens het product lang te houden. Integendeel, je koopt het en kijkt hoe je het zo snel mogelijk tegen een zo goed mogelijk rendement weer kan verkopen. Het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs is je winst. Traden kan je in allerlei verschillende waardepapieren, denk aan aandelen, maar ook grondstoffen en valuta (Forex) worden veel verhandeld.

De duur van een trade kan verschillen. Bijvoorbeeld: je ziet dat door het te warme en droge weer de aardappeloogst dit jaar wel eens zwaar kan tegenvallen. Dan kan je een positie innemen met de verwachting dat de prijzen van aardappelen zullen gaan stijgen. Deze trade kan enkele weken/maanden duren. Wat echter het meest populair is op dit moment onder beginnende traders, dat is daytraden. Bij een daytrade stap je vaak in de ochtend in, in een product waarin je verwacht dat die zal stijgen en gedurende de dag stap je weer uit. Je begint dus elke ochtend met cash geld en je eindigt de dag weer met cash geld.

Risico

Ondanks dat bij manieren van speculeren risico’s en verdiensten gemoeid zijn, is het duidelijk dat het risico en de potentiële verdiensten bij het traden significant hoger zijn dan bij het beleggen.

Een belegger is tevreden met een gemiddeld rendement van 4-10% per jaar, maar begrijpt dat er een jaar tussen kan zitten dat het rendement zelfs minder dan 0% is. Over de gehele periode verwacht hij echter een mooi stabiel rendement.

Een trader zoekt naar de momenten om in en uit te stappen die hem 10% per trade kunnen opbrengen. Echter zit hij er naast, dan kan het ook zo het tegenovergestelde zijn.

Conclusie

Bij beleggen stap je in een product waarin je gelooft dat het op een langere termijn een leuk rendement kan opleveren. Bij traden geloof je in het momentum van het product, je bent er van overtuigd dat je er nú geld mee kan verdienen.

Op beleggerspel.nl vind je een overzicht van partijen waar je beleggersrekeningen kunt openen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.