Het openen van een VOF-Rekening

5 september 2023 14:19

Het openen van een VOF-Rekening

Een Vennootschap Onder Firma (VOF) is een onderneming waarbij er een samenwerking wordt aangegaan door minimaal 2 verschillende personen onder 1 naam. Binnen deze onderneming kan er geld, goederen of arbeid worden ingebracht zonder een minimumkapitaal. De vennoten zijn persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van het bedrijf. Bij het openen van VOF is het mogelijk verstandig om een zakelijke rekening aan te vragen. Het is niet bij iedere bank mogelijk om een VOF-rekening aan te vragen.

Waar kan ik een VOF-rekening openen?

Het is bij een aantal banken in Nederland mogelijk om een VOF-rekening te openen. Er zijn ook banken die deze klanten weigeren. De Knab Bank neemt bijvoorbeeld geen klanten aan die een VOF-rekening wensen te openen. Banken waar je een rekening kunt openen voor een VOF zijn bijvoorbeeld de Rabobank, ABN Amro, ING Bank, SNS Bank of de Triodos Bank. Mogelijk is het verstandig om alle kosten en voorwaarden eerst te vergelijken, alvorens er een zakelijke rekening wordt aangevraagd.

Waarom zou ik een zakelijke rekening aanvragen?

Een zakelijke rekening voor een VOF is aan te raden omdat het verschillende voordelen biedt.

  • Het scheiden van financiën. Met een zakelijke rekening scheid je je persoonlijke financiën en de financiën van je bedrijf. Zo houdt je overzicht en kun je makkelijk rapportages opstellen.
  • Professioneler. Een zakelijke rekening draagt bij aan de professionaliteit van de onderneming. Een ondernemer zonder zakelijke rekening wordt in veel gevallen minder serieus genomen.
  • Boekhouden. Op het moment dat alle transacties zichtbaar zijn op een zakelijke rekening, is het makkelijk om een zogenaamde boekhoudkoppeling aan te maken. Hierdoor kun jij je boekhouder makkelijker de boekhouding verrichten.
  • Belastingen. Met een zakelijke rekening scheid je je zakelijke inkomsten en uitgaven. Zo maak je de juiste berekening voor belastingen, zoals omzetbelasting en inkomstenbelasting.
  • Aansprakelijkheid. Bij een juridisch geschil beperk je mogelijk je persoonlijke aansprakelijkheid bij het hebben van een zakelijke rekening.

Hoe open ik een rekening voor mijn VOF?

Het openen van een zakelijke rekening voor je VOF is meestal een stapsgewijs proces. Hier is een algemeen overzicht van de stappen die je kunt volgen: 

  1. Verzamel documenten zoals inschrijving bij de Kamer van Koophandel, identiteitsbewijzen van jou en je compagnon(s) en andere belangrijke identificatiedocumenten die de bank nodig heeft.
  2. Kies een bank die bij je past. Vergelijk de kosten, diensten en voorwaarden van de bank en maak een keuze. Lees online ook reviews van alle banken. Voor een VOF vraag je meestal een bankpas aan voor jou en je compagnon(s). De extra bankpassen brengen wel kosten met zich mee.
  3. Maak een (online) afspraak of open direct een rekening op de website van de bank. Een aantal banken nodigt je ook uit op kantoor.
  4. Activeer je rekening. De meeste banken sturen een bankpas op naar het ingevulde adres, met een aparte brief met een pincode. Hierna kun je gebruik maken van je nieuwe zakelijke rekening.

Open een rekening

Open een rekening bij de bank die bij je past. Staar je niet blind op de kosten van de zakelijke rekening, maar kijk ook naar de mogelijkheden en opties van de nieuw aan te vragen bankrekening voor jouw VOF.

https://bankrekening.nl/vof/

https://www.bank.nl/bankrekening/zakelijke-rekening/vof-rekening/

https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/producten/zakelijke-rekening/vof.html

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.