Het mooiste marktplein van Twente?

6 januari 2022 10:18

Het mooiste marktplein van Twente?

De herinrichting van het marktplein en een deel van de winkelstraten in Hengelo is gestart. Wethouder Bas van Wakeren is enorm trots op het hele proces, maar ook op de uitkomst. ‘Het plan dat er nu ligt en uitgevoerd gaat worden, heeft een groot draagvlak onder de inwoners. Het wordt straks een prachtig plein met voor ieder wat wils. De verwachtingen zijn hooggespannen. Het wordt misschien wel het mooiste plein van Twente. Vanaf voorjaar 2023 bent u van harte welkom om het zelf te ervaren.

Transformatie binnenstad

Peter Bebseler, voorzitter van de SCH is blij met de transformatie van het marktplein. ‘Het marktplein is het hart van de stad. Al jaren hebben we het erover en nu gaat er echt iets gebeuren. Dit gaat niet alleen een positief effect hebben op de huidige ondernemers maar ook op potentiële nieuwe ondernemers. Hengelo profileert zich als een unieke stad en luistert naar de wensen van de inwoners en ondernemers.’ Maar Peter ziet ook nog kansen in de binnenstad. Peter vertelt: ‘Het dorpse karakter van Hengelo wordt heel erg gewaardeerd. Daarom moet er een mooie mix ontstaan van grote en kleinere winkels. Bij de kleine winkels denken we aan lokale, creatieve en ambachtelijke ondernemers. Samen met de gemeente werken we hard aan het terugdringen van de leegstand, daar komt de komende jaren nog meer de focus op te liggen. De laatste cijfers laten al een positief effect zien. De leegstand is het afgelopen jaar in Hengelo afgenomen.’

Een onderdeel van de transformatie is wonen boven winkels. Op dit moment worden verschillende winkelpanden in Hengelo omgetoverd tot appartementen. Het ombouwen van winkelpanden (V&D, C&A, Telgenflat) tot appartementen ziet Peter ook als een deel van de oplossing. ‘Door het toevoegen van wonen in de binnenstad wordt het meer een place to stay. De verblijfsduur wordt langer en er komen mogelijkheden om faciliteiten in de binnenstad toe te voegen omdat de vraag groter wordt. Uiteindelijk leveren deze investeringen een prachtig resultaat op, daar ben ik van overtuigd!’

Het verhaal van De ‘Torenkamer’

In het ontwerp is de geschiedenis van Hengelo terug te vinden. Denk aan de metaalindustrie, de beken en brinken en de wederopbouw. Het centrum van Hengelo kent drie torens: de stadhuistoren, de Lambertusbasiliek en de Brinktoren op het marktplein. Daarbij horen drie aantrekkelijke en onderscheidende ruimtes. De ‘Torenkamer’ wordt een van deze drie plekken. Een actieve plek aan de voet van de Brinktoren, waar altijd wat is te zien en te beleven.

Het nieuwe marktplein wordt een groen ‘doe plein’ met een podium. Het heeft ook een stoer karakter door de verwijzingen naar de metaalindustrie. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, spelen en sporten. De kiosk krijgt een rooftopbar. Onder het podium komt een bewaakte fietsenstalling voor ongeveer 250 fietsen. In de kiosk wordt een extra openbaar toilet gerealiseerd dat ook voor mindervaliden toegankelijk is. Het Brinkplein wordt een rustiger deel in het ontwerp. De beren krijgen hier een plek in een natuurlijk ogende vijver rondom de Brinktoren. De vijver is ook een berging voor regenwater. De warenmarkt komt in het definitieve plan in een zogeheten carré opstelling te staan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.