Het kerstpakket: zo regel je het financieel

17 oktober 2023 11:17

Het kerstpakket: zo regel je het financieel

Met de feestdagen in aantocht, is het tijd om je medewerkers te laten weten hoezeer je hun inzet waardeert. Een persoonlijk kerstpakket is hier een mooi voorbeeld van. Maar op welke manier regel je dit slim met de Werkkostenregeling (WKR) en heeft deze regeling invloed op het samenstellen van het perfecte kerstpakket? In dit artikel nemen we een diepere duik in de WKR en ontdek je hoe je binnen deze regeling het optimale uit kerstgeschenken haalt. Bezorg jouw team een onvergetelijke kerst!

Wat houdt de WKR-regeling in?

De Werkkostenregeling (WKR) is een belangrijke fiscale regeling voor jou als ondernemer. Het bepaalt namelijk hoeveel extraatjes je belastingvrij aan je werknemers kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan kerstpakketten, uitjes of een bedrijfsfeest. In 2023 mag je als werkgever 3% van de totale fiscale loonsom (tot €400.000) belastingvrij besteden aan dit soort extraatjes. Over de loonsom boven de €400.000 geldt een belastingtarief van 1,18%.

Stel: je hebt een totale fiscale loonsom van €200.000, dan mag je €6.000 aan extraatjes geven binnen de WKR. Met de plannen die je hebt kom je in totaal op €7.000 uit. Je zit hier dus €1.000 boven de grens van de vrije ruimte. Dit kun je beter zien te voorkomen, want over dit gedeelte wat boven de grens komt betaal je maar liefst 80% belasting. Het is dus slim om binnen de grenzen te blijven om onverwachte kosten te voorkomen.

Hoe kun je dit het beste aanpakken met kerstpakketten?

Ben jij van plan dit jaar een kerstpakket aan je medewerkers te geven? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten voor mogelijke belastingregels.

1. Drempelbedrag voor aftrekbaarheid

Als je de btw over het kerstpakket terug wilt vragen, moet je ervoor zorgen dat het totale bedrag onder de €227,- (exclusief btw) per jaar blijft. Wanneer je onder dit bedrag blijft, kun je de betaalde belasting terugkrijgen.

2. Belasting op kerstpakketten

De Belastingdienst ziet een kerstpakket als extra salaris, waar loonbelasting over betaald moet worden. Dit betekent dat het bij de totale loonsom wordt opgeteld. Behalve wanneer het kerstpakket binnen de “vrije ruimte” van de WKR-regeling past, hoef je geen loonbelasting te betalen. Tip: houd je verbruik van de WKR bij via je online HR- en salarisadministratie of via je accountantskantoor.

3.Waarde van het kerstpakket

De waarde van het kerstpakket dat je in de vrije ruimte opgeeft, wordt bepaald door de inkoopprijs. Belangrijk is dat het een redelijke waarde heeft. De Belastingdienst kijkt naar vergelijkbare bedrijven in jouw branche om te bepalen wat normaal is. Ze letten hierbij ook op de inhoud en waarde van het pakket. Als het pakket redelijk en gangbaar is in vergelijking met andere kerstpakketten in de branche, zullen ze het als “gebruikelijk” beschouwen.

Als de waarde veel hoger is (meer dan 30%) dan gebruikelijk, kan er toch loonbelasting van toepassing zijn. Denk aan een 13e maand of eindejaarsuitkering.

Beloning en waardering is een belangrijk onderdeel van het medewerkers welzijn.

Kortom, met voldoende inzicht en voorbereiding kun je ervoor zorgen dat jouw kerstpakketten aan de belastingregels voldoen en maak je jouw medewerkers blij met een mooi pakket.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.