Het belang van goede kalibratie voor verschillende bedrijfsprocessen

22 maart 2022 08:53

Het belang van goede kalibratie voor verschillende bedrijfsprocessen

Als ondernemer wil je alles goed voor elkaar hebben om kwaliteit te kunnen bieden. Daarom is het van belang om zeker te weten of alles in je productieproces ook daadwerkelijk klopt. Kalibratie volgens de richtlijnen van ISO 17025 is daarbij een belangrijk en nuttig instrument om de betrouwbaarheid van processen te verhogen. We geven een aantal voorbeelden van zaken waarbij het laten uitvoeren van een degelijke kalibratie belangrijk is.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Werk je met voedsel, dan maak je mogelijk gebruik van koel- en vrieskasten of andere geklimatiseerde ruimten en ovens of stoven. Om kwaliteit te kunnen garanderen, is het van belang dat je ervan op aan kunt dat deze apparaten naar behoren op precies de juiste temperatuur koelen of verhitten. In de recreatiesector is de temperatuur van baden bijvoorbeeld van belang. Daarbij komt nauwkeurige kalibratie goed van pas. Naast temperatuur kan ook de luchtvochtigheid in een ruimte van belang zijn. Hygrometers die dit meten moeten juist gekalibreerd zijn om betrouwbaar te zijn.

Vloeistofmeting en inhoudsbepaling opslagtank

Bij fabrieksmatige productieprocessen kan vloeistof onderdeel uitmaken van het proces. In veel gevallen is de juiste hoeveelheid daarvan van belang. Daarom is het kalibreren van een flowmetervoor het bepalen van de hoeveelheid belangrijk. Ook de doorvoersnelheid van de vloeistof kan relevant zijn en dit is een goede reden om flowmeters te laten kalibreren. Voor het opslaan van vloeistoffen in een opslagtank is inhoudsbepaling van belang. Vloeistofhoogtemeters moeten correct rapporteren, iets wat hand in hand gaat met de correcte vorm van de tank. Deze aspecten kunnen bij een kalibratie doorgemeten worden.

Massameting

In verschillende sectoren kan het meten van massa van belang zijn. Denk aan apparaten zoals weegbruggen en vloerwegers. Zeker wanneer het nauwkeurigheid van belang is of de hoogte van het gewicht gepaard gaat met een prijs, wil je zeker kunnen weten dat de meting ook daadwerkelijk klopt. Daarvoor is goede kalibratie noodzakelijk.

Geometrie

Metingen zijn wellicht nergens zo cruciaal als bij geometrische processen. Je wilt zeker weten dat metingen kloppen die je met het relevante materieel maakt om pijnlijke en onhandige fouten te voorkomen. Daarvoor is het wel van belang dat je materieel juist gekalibreerd is.

Om kalibratie naar behoren uit te voeren, is het van belang dat je dit laat doen door een partij die in staat is om te werken met kalibratiemeetmiddelen en dit volgens de richtlijnen van ISO 17025 kan uitvoeren. Alleen dan kun je echt zeker weten dat alles ook daadwerkelijk klopt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.