Herstelgerichte dienstverlening met interculturele expertise

18 april 2018 15:25

Herstelgerichte dienstverlening met interculturele expertise

Herstelcoaching is een vorm van begeleiding die wordt ingezet na een traumatische gebeurtenis. Dat kan een verkeersongeval, een medische misser of een arbeidsongeval zijn. Soms is letsel na een ongeval niet objectiveerbaar. Bij die betrokkenen is medisch niet hard te maken dat er iets aan de hand is. Een whiplash is hiervan het bekendste voorbeeld.

Slachtoffers met niet-objectiveerbaar letsel kunnen zich miskend voelen en in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Daarnaast kan een slachtoffer na een traumatische ervaring even door de bomen het bos niet meer zien omdat de schaderegeling maar niet wordt afgewikkeld, het verdriet niet over gaat of het herstel stagneert. Het doel van herstelcoaching door een hiervoor opgeleide herstelcoach is een nieuw of hernieuwd perspectief voor het slachtoffer en een korter ziektetraject. Een gelukt herstelcoachtraject is daarom in het belang van de betrokkene, maar het levert ook voor de financier van het traject, zoals een schadeverzekeraar, een schadebeperking op.

Interculturele Expertise

De herstelcoach zoekt naar de beleving, motivatie of passie van de betrokkene om zo beweging te creëren. De herstelcoach bouwt met de betrokkene een werkrelatie op waarin deze de ruimte voelt om zijn eigen werkelijkheid te zien en daarnaar te handelen. Daarnaast ondersteunt de herstelcoach in het terugkrijgen of herstellen van zelfredzaamheid en het verhogen van de kwaliteit van het leven.

Als het gaat om slachtoffers met een niet westerse culturele achtergrond bestaan er grote verschillen in de beleving van en omgaan met trauma’s, ziekte en  letselschade. Als door het ontbreken van geschikte interculturele interventies, vaardigheden en methodieken geen aansluiting wordt gevonden met deze andere belevingswereld kan arbeidsongeschiktheid langer duren en kan een slachtoffer in een vicieuze cirkel van ‘aangeleerde hulpeloosheid’ vallen.

Het aansluiten aan de belevings- en verwachtingswereld maar daar niet in blijven steken en iets kunnen veranderen in de ontevreden situatie zoals een probleem of ziekte en het vinden van een balans tussen vertrouwensrelatie en therapeutische/ functionele/ zakelijke is de onderscheidende expertise.

Özlem Adsiz (37) is herstelcoach en manager bij Inter-Focus, Intercultureel Expertisecentrum B.V.  Inter-Focus werkt landelijk en wordt ingeschakeld door verzekeraars, belangenbehartigers, arbodiensten en werkgevers onder meer voor herstelcoaching, re-integratie, bedrijfsmaatschappelijk werk en arbeidsdeskundige trajecten met betrekking tot cliënten met een niet westerse achtergrond. Daarnaast geeft Inter-Focus advies en verzorgt zij trainingen op het gebied van diversiteit en interculturele communicatie en competenties.

Meer informatie:

Mw. Özlem Adsiz

Manager Inter-Focus Intercultureel Expertisecentrum B.V.

Telefoon: 088 808 78 84

E-mail: o.adsiz@inter-focus.nl

Website: www.inter-focus.nl

LinkedIn: www.linkedin.com/company/inter-focus

Facebook: www.facebook.com/interfocusnl

Inter-Focus Intercultureel Expertisecentrum B.V.

Jan Pieterszoon Coenstraat 7

2595 WP  Den Haag

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.