Goud verkopen als ondernemer, zo wordt de prijs bepaald

26 september 2022 13:30

Goud verkopen als ondernemer, zo wordt de prijs bepaald

Ben jij juwelier, tandarts of notaris? Heb jij in jouw werkzaamheden te maken met edelmetalen of andere kostbaarheden die je wilt verkopen of laten taxeren? Dan ben je vast en zeker benieuwd naar het bedrag dat het je oplevert. Zowel als particulier of als bedrijf, kan jij goud verkopen. Dit kan gaan om kleine hoeveelheden, maar ook om kostbare voorwerpen of partijen. Er wordt niet lukraak een bedrag vastgesteld, want de prijs van goud is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent hoe de prijs van goud precies bepaald wordt. Daarom besteden we hier in deze tekst uitgebreid aandacht aan.

Vraag en aanbod

Net zoals voor veel andere producten geldt, wordt de prijs van goud ook grotendeels bepaald door vraag en aanbod. Als er veel vraag is en weinig aanbod, stijgt de prijs. Bij een hoog aanbod en een lage vraag daalt de prijs juist. Dit wordt ook wel marktwerking genoemd. Omdat de meeste mensen de laatste tijd alsmaar welvarender zijn geworden, is de vraag naar goud toegenomen. Het aanbod is weliswaar ook iets groter geworden, maar komt niet in de buurt van de groeiende vraag. Vandaar dat de prijs van goud op dit moment behoorlijk hoog staat.

Verzamelwaarde

Sommige mensen denken dat er voor het bepalen van de goudprijs inkoop alleen gekeken wordt naar vraag een aanbod, maar dat is niet het geval. Verzamelwaarde kan namelijk ook een rol spelen. Dit is vooral bij oud goud aan de orde. Wanneer je als ondernemer in het bezit bent van bijzonder goud is de kans groot dat er sprake is van verzamelwaarde. Jouw goud kan dan aanzienlijk meer waard zijn dan de goudprijs. Onderzoek daarom ook of jouw goud verzamelwaarde heeft. Doe je dit niet? Dan verkoop je jouw goud mogelijk voor aanzienlijk minder dan het daadwerkelijk waard is. Als je zelf geen kennis hebt van goud, kun je zelf niet bepalen of er sprake is van verzamelwaarde. Een expert kan je hier wel bij helpen.

Taxatie

Wil je goud verkopen als ondernemer? Dan wil je hier uiteraard een eerlijke prijs voor krijgen. In dat geval is het aan te raden om edelmetaal te laten taxeren door een goudexpert. Neem jouw goud bijvoorbeeld eens mee naar Specialisten van Waarde. Zij hebben kennis van goud, zilver, horloges, sieraden, munten en vreemde valuta, waardoor ze je kunnen vertellen hoeveel jouw goud waard is. Laat je jouw goud taxeren? Dan wordt er niet alleen rekening gehouden met de goudprijs. Een goudexpert kijkt namelijk ook of er sprake is van verzamelwaarde. Na afloop van de taxatie brengen zij een bod uit op jouw goud. Staat dit bod je aan? Dan kun je jouw goud direct verkopen.

Waarom taxeren?

Om achter de waarde van jouw goud te komen is het noodzakelijk om dit te laten taxeren. Wanneer je goud wilt verkopen, is het taxeren hiervan een uitkomst. Als je het goud verzekert wilt hebben dan heb je vaak een bewijs van waarde nodig voor de verzekering. Ook is taxatie nodig wanneer je twijfelt over de echtheid. Goud inwisselen voor geld is zelden zo populair als vroeger. Begrijpelijk dat jij als ondernemer dit ook wil doen. Wat opvalt, is de hoge prijs die wisselkantoren geven voor het edelmetaal. De goudprijs flucteert met regelmaat door de economische instabiliteit. Heb je als ondernemer te maken met edelmetalen of andere kostbaarheden? Dan is taxatie een goede eerste stap!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.